Του Δημήτρη Βρύσαλη*
Βαρβαρότητα και εξευτελισμός η πληρωμή των απογευματινών χειρουργείων
Θα χειρουργείται μόνο όποιος πληρώνει το ... νόμιμο φακελάκι
Πάνω από 90.000 είναι οι ασθενείς που αναμένουν μέχρι στιγμής πίσω από τα εκκρεμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Που βρίσκονται στην αναμονή εδώ και μήνες, με κίνδυνο της υγείας και της ζωής τους.
Μπροστά σε αυτήν την τραγική κατάσταση η κυβέρνηση, επιταχύνοντας τις διαδικασίες για τη λειτουργία του «νέου ΕΣΥ», δηλώνει αποφασισμένη να υλοποιήσει τον νόμο του 2002 (κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, έναν νόμο που παρέμεινε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος «ξέχασε» να τον καταργήσει. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι διόλου «νέο» δεν είναι το ΕΣΥ που οραματίζεται, αντιθέτως είναι η συνέχεια του υπάρχοντος, με στόχο την πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή του.
Κάποια από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για το παραπάνω απαράδεκτο μέτρο είναι ότι θα μειωθεί η λίστα αναμονής, ότι οι γιατροί και οι υγειονομικοί θα ενισχύσουν τον μισθό τους, αφού το κράτος «αδυνατεί» να τους δώσει πραγματικές αυξήσεις, και ότι έτσι θα υπάρξουν ...έσοδα για τα νοσοκομεία. Μάλιστα ο Αδ. Γεωργιάδης επιτίθεται στους υγειονομικούς που αντιδρούν, λέγοντας ότι αντιδράσεις υπήρξαν και όταν άνοιξαν τα απογευματινά επί πληρωμή ιατρεία, «όμως οι λίστες στα πρωινά ραντεβού μειώθηκαν».
Με «κοινό παρονομαστή» την αγορά
Ποιος είναι ο «κοινός παρονομαστής» αυτών των επιχειρημάτων; Η ενίσχυση των κανόνων της αγοράς στην Υγεία, ενώ η εμπορευματική λειτουργία παρουσιάζεται ως διέξοδος για τα προβλήματα των ασθενών, τα οποία βεβαίως δεν είναι ουρανοκατέβατα αλλά προέρχονται από την ίδια την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης στις δημόσιες μονάδες Υγείας.
Αντιστρέφοντας δηλαδή την πραγματικότητα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η αιτία που δημιουργεί την τραγική κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία θα αποτελέσει και ...λύση. Αλλωστε τέτοια μέτρα, ενίσχυσης της ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας, στο όνομα πάντα της «βιωσιμότητας», του περιορισμού των δαπανών κ.ο.κ., εφαρμόζονται χρόνια τώρα από όλες τις κυβερνήσεις και το δημόσιο σύστημα Υγείας πάει από το κακό στο χειρότερο.
Στην κατεύθυνση του αυτοχρηματοδοτούμενου νοσοκομείου - επιχείρηση, με ασθενείς - πελάτες
Πρόκειται για εξέλιξη ενταγμένη στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των αστικών κομμάτων για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως «αυτοχρηματοδοτούμενων μονάδων», που θα κρίνονται και θα αξιολογούνται από το κατά πόσο καταφέρνουν να βρίσκουν ίδια έσοδα, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς σαν πελάτες και πουλώντας τους υπηρεσίες, και κατά πόσο περικόπτουν το «κόστος λειτουργίας», με θύματα και τους ίδιους τους υγειονομικούς. Στόχος δεν είναι άλλος από το να απεμπλακεί ακόμα περισσότερο ο ήδη πετσοκομμένος κρατικός προϋπολογισμός από τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, προκειμένου να περισσέψει κρατικό χρήμα για την παντός είδους στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα απογευματινά ιατρεία - πάλι επί πληρωμή των ασθενών - στα δημόσια νοσοκομεία, που φτιάχτηκαν επί ΠΑΣΟΚ και γιγαντώθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απέσπασαν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους χιλιάδες ασθενείς - πελάτες που τα επισκέφτηκαν. Την ίδια στιγμή, καθόλου δεν μείωσαν τις αναμονές στα πρωινά ιατρεία, όπως ψευδώς υποστηρίζει η κυβέρνηση, και αρκεί γι' αυτό μια ματιά στα ηλεκτρονικά ραντεβού, ή ένα τηλέφωνο στο 1535, για να διαπιστώσει κανείς ότι ζητάει σήμερα ραντεβού και βρίσκει μετά από μήνες.
Τώρα και ...θεσμικό το φακελάκι
Ετσι και σήμερα, η κυβέρνηση ψευδώς υποστηρίζει ότι οι αναμονές στα χειρουργεία θα μειωθούν. Με δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και το 30% των χειρουργικών τραπεζιών να παραμένουν κλειστά, λόγω έλλειψης προσωπικού. Με τους αναισθησιολόγους να καταρρέουν μετά τις απανωτές εφημερίες, τα σερί χειρουργεία. Με τουλάχιστον 6.500 κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και πάνω από 20.000 κενές θέσεις νοσηλευτών, κ.ο.κ.
Αναίσχυντα, μάλιστα, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας λέει ότι έτσι το παράνομο μέχρι σήμερα φακελάκι θα δίνεται ...«θεσμικά και νόμιμα».
Ηδη από συνεντεύξεις του υπουργού αναφέρεται η πληρωμή του νοσηλίου κατά 70% από τον ΕΟΠΥΥ (τις εισφορές των εργαζομένων) ως έσοδο του νοσοκομείου και κατά 30% από τον ασθενή ως πληρωμή του χειρουργού και των άλλων υγειονομικών. Αν και ο αναλυτικός τιμοκατάλογος μένει να δημοσιευτεί, αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τον λαό, που χρυσοπληρώνει για την υγεία του, με το κράτος να του χρεώνει ασφαλιστικές εισφορές, φόρους και ένα σωρό χαράτσια, να του λέει η κυβέρνηση ότι για να χειρουργηθεί στην ώρα του πρέπει να βάλει ξανά βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Κίνητρο της κυβέρνησης δεν είναι η ανακούφιση των ασθενών, η κάλυψη της ανάγκης τους για απρόσκοπτη πρόσβαση στην αναγκαία ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Γιατί αν τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες ήθελαν π.χ. να αντιμετωπίσουν τις πολύμηνες αναμονές και τις ντροπιαστικές λίστες των χειρουργείων, θα είχαν προσλάβει όλο το αναγκαίο προσωπικό, θα καταργούσαν τις περικοπές των μισθών, προκειμένου να ανοίξουν όλες οι χειρουργικές αίθουσες και ακόμα περισσότερες, όπως και ΜΕΘ κ.λπ., έτσι ώστε να μη χρειάζεται οι ασθενείς να χρυσοπληρώνουν τα ήδη πληρωμένα.
Αρνητικές συνέπειες για τους υγειονομικούς και νοσοκομεία πολλών ταχυτήτων
Σε ένα σύστημα Υγείας όπου τα νοσοκομεία - αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες έχουν ως βασικό κριτήριο λειτουργίας τη «βιωσιμότητά» τους, ακριβώς αυτό το οικονομικό στοιχείο θα καθορίζει ποια ιδρύματα θα συνεχίσουν να λειτουργούν, ποιες κλινικές και ποια τμήματα «δεν συμφέρουν», επομένως θα συρρικνώνονται ή θα κλείνουν, κι ας είναι αναγκαία για τον λαό. Με το ίδιο κριτήριο θα αξιολογείται βέβαια και το προσωπικό, αναλόγως θα καθορίζονται και οι προσλήψεις, οι απολύσεις κ.ο.κ.
Τέτοια κριτήρια είναι που γενίκευσαν τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, την εργολαβοποίηση υπηρεσιών, τον θεσμό του επικουρικού προσωπικού. Σήμερα, για παράδειγμα, οι επικουρικοί και ένα μέρος των εφημεριών πληρώνονται από τα έσοδα των νοσοκομείων (νοσήλια και απογεματινά ιατρεία), οπότε εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς τι δρόμους ανοίγει το νέο μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση.
Το ένα βήμα εμπορευματοποίησης προετοιμάζει τα επόμενα
Εύλογα οι υγειονομικοί απαντούν στην κυβέρνηση ότι το πρόβλημα των τεράστιων αναμονών δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.
Αλλωστε, με τα νοσοκομεία να είναι υπό κατάρρευση, τι παραπάνω μπορεί να προσφέρει σε έναν ασθενή το απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο εκτός από το να του αδειάσει την τσέπη; Ποιοι θα νοσηλεύσουν τον συγκεκριμένο ασθενή, ποιοι θα τον μεταφέρουν; Ποιοι αναισθησιολόγοι θα τον κοιμίζουν για το χειρουργείο; Προφανώς οι ίδιοι στους οποίους οφείλονται εκατοντάδες ρεπό, που δουλεύουν εφημερίες τα μισά μερόνυχτα του μήνα, καταρρέοντας μέσα στα χειρουργεία.
Ποιος θα βοηθά τον χειρουργό στα απογευματινά χειρουργεία; Ο ειδικευόμενος γιατρός που ταυτόχρονα εφημερεύει και δεν προλαβαίνει να δει ούτε τους ασθενείς που νοσηλεύονται, και που σήμερα δεν μπορεί να μπει στο χειρουργείο, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να τον αντικαταστήσει στην κλινική;
Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας
Και η αλλαγή αυτή που προωθεί η κυβέρνηση καμία σχέση δεν έχει με τις λαϊκές ανάγκες, αντίθετα τις υπονομεύει.
Είναι καθαρό ότι και μ' αυτήν την απόφαση θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο η απόσταση που χωρίζει τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας από όσα καταφέρνει να απολαύσει ο άνθρωπος (και) ως ασθενής.
Ο λαός έχει κάθε λόγο να παλέψει και να διεκδικήσει σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας για όλους, χωρίς προϋποθέσεις.
Από αυτήν τη σκοπιά, και οι υγειονομικοί και όλοι οι εργαζόμενοι έχουν έναν μόνο δρόμο: Τον δρόμο του αγώνα για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, αναβάθμιση των υποδομών των νοσοκομείων, αξιοπρεπείς μισθούς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.
*Δημήτρης Βρύσαλης πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ