Το «παρών» στην ομιλία του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για την έναρξη λειτουργίας του ιδρύματός του στις 7 Δεκεμβρίου θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από την Αλβανία το απόγευμα της ίδιας ημέρας (θα βρίσκεται στα Τίρανα από τις 6 Δεκεμβρίου) και το βράδυ θα παρευρεθεί στα εγκαίνια του Ιδρύματος «Αντώνης Σαμαράς».

Στην ίδια εκδήλωση έχει προσκληθεί και θα εμφανιστεί ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με αποτέλεσμα να κινητοποιείται ήδη εντόνως το πολιτικό ενδιαφέρον εντός αλλά και εκτός γαλάζιων τειχών. Το επικείμενο «ραντεβού» των γαλάζιων έρχεται έπειτα από το (νέο) δείπνο μεταξύ Σαμαρά και Καραμανλή, χθες το βράδυ στην Κηφισιά. «Η κυβέρνηση δεν σχολιάζει κοινωνικές συναντήσεις» σχολίασε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Η ομιλία Σαμαρά
Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναμένουν εάν και πώς θα τοποθετήσει ο Αντώνης Σαμαράς για την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει εμφανιστεί (στη λίστα που έχει δημοσιεύσει η εφημερίδα «Documento») ως ένας από τους φερόμενους στόχους παρακολούθησης με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ωστόσο έχει επιλέξει μέχρι στιγμής τη σιωπή. Εκτιμάται πάντως ότι το θέμα βρέθηκε στις χθεσινοβραδινές κουβέντες μεταξύ των δύο πρώην Πρωθυπουργών, με τον Καραμανλή να έχει τοποθετηθεί σχετικά με εκείνη την αυγουστιάτικη ομιλία του στα Ανώγεια. Τότε είχαν προκύψει αναταράξεις, ενοχλήσεις (λόγω φράσεων όπως «ιοβόλες σκιές», «επίκληση του απόρρητου», «κάθαρση του δημόσιου βίου») χωρίς η κυβέρνηση να το παραδέχεται επίσημα. Και τελικά υπήρξαν προσεκτικές διατυπώσεις ισορροπιών τόσο από το Μαξίμου όσο και από την Παναγή Κυριακού. «Ολοι συμφωνούμε στο τι έπρεπε να γίνει…» έλεγαν τότε και επιμένουν πρόσωπα κοντά στο Μαξίμου.

Ήταν το δεύτερο δείπνο σε τρεις μήνες
Σε ό,τι αφορά το δείπνο Σαμαρά – Καραμανλή, ήταν το δεύτερο σε διάστημα τριών μηνών. Οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί είχαν δειπνήσει μετά τη ΔΕΘ στο εστιατόριο «Βράχος». Τότε ο Καραμανλής είχε προσκαλέσει τον Σαμαρά ενώ αυτή τη φορά ο Σαμαράς τηλεφώνησε στον Καραμανλή κανονίζοντας να συναντηθούν στα βόρεια προάστια. Είναι σαφές ότι το «μενού» – το πολιτικό – είναι εφ’ όλης της ύλης, ειδικά σε προεκλογική περίοδο κατά την οποία όλοι κλιμακώνουν την κινητικότητά τους. in.gr