Συναγερμός έχει σημάνει στην ΕΛ.ΑΣ, με αφορμή την συμπλήρωση σήμερα 14 χρόνων από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου, καθώς ήδη από χθες το κλίμα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι τεταμένο εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του 16χρονου Ρομά από πυρά αστυνομικού.

Στην Αθήνα επί ποδός βρίσκονται 4.200 αστυνομικοί από σχεδόν όλες τις υπηρεσίες, ενώ θα συνδράμουν διμοιρίες που έφτασαν στην πρωτεύουσα από όμορους νομούς. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θα προσομοιάζει στην «προ-Covid» εποχή, με τα μέτρα να είναι σχεδόν ίδια με αυτά που είχαν ληφθεί στην επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους προληπτικούς ελέγχους ατόμων που κινούνταν πέριξ των περιοχών όπου θα γίνει η πορεία και φέρουν μαζί τους σακίδια.

Δρακόντεια μέτρα

Αστυνομικοί από την Ομάδα ΔΡΑΣΗ, την Υ.ΜΕ.Τ, την ΥΑΤ, άνδρες και γυναίκες της Ασφάλειας θα βρίσκονται σε διάφορα σημεία του κέντρου.

Ζωντανή εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ θα δίνει τόσο το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ., όσο και τα drones.

Παράλληλα σε ετοιμότητα θα βρίσκονται τα ειδικά θωρακισμένα οχήματα ρίψης νερού («Αίαντες»), τα οποία θα επιχειρήσουν σε περίπτωση που ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια.

Η πρώτη συγκέντρωση όπως κάθε χρόνο έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια από μαθητές, φοιτητές και άλλες συλλογικότητες από την εκπαιδευτική κοινότητα.

Θα ακολουθήσει το απόγευμα στις 18.00 επίσης στα Προπύλαια, συγκέντρωση με καλέσματα από κόμματα της Αριστεράς και συλλογικότητες από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Στις 21.00 υπάρχει και το καθιερωμένο κάλεσμα στο σημείο δολοφονίας του 15χρονου τότε μαθητή, στη  διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στα Εξάρχεια.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Λόγω των συγκεντρώσεων θα τεθούν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας με διακοπεί της κίνησης των οχημάτων σε όλους τους δρόμους περιμετρικά της πλατείας Ομονοίας και της πλατείας Συντάγματος.

Επίσης θα υπάρξουν τροποποιήσεις στα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφορές στις γραμμές που διέρχονται από το κέντρο της Αθήνας ενώ όπως ανακοινώθηκε από τις 9 το πρωί θα είναι κλειστός ο σταθμός του μετρό στο Πανεπιστήμιο. Οι συρμοί θα διέρχονται από τον σταθμό χωρίς να πραγματοποιούν στάση.

Απροσπέλαστο το κέντρο της Θεσσαλονίκης

Απροσπέλαστο είναι το κέντρο της Θεσσαλονίκης με την τροχαία να αποκλείει από νωρίς την κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις και πορείες το μεσημέρι και το απόγευμα.

Αναλυτικότερα, στις 12:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην Καμάρα για την επέτειο της 6ης Δεκέμβρη και θα ακολουθήσει μαθητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Δεν ξεχνάμε, δεν συγχωρούμε».

Στις 18:00 είναι το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην πορεία που θα πραγματοποιηθεί από τις διάφορες συλλογικότητες και πρωτοβουλίες του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου.in.gr