«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντά στις ανάγκες της κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε η ΝΔ στην αρχή ήταν 25 δισ., μετά 45, μετά 80, μέχρι τις εκλογές θα το φτάσει 180 δισ.

Από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση για το πρόγραμμα μας», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που τέθηκε για το κόστος του προγράμματος, από τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ (Alpha), στο πλαίσιο της ενότητας «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης που προϋπολογίζεις -όπως την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια ή να δώσουμε την 13η σύνταξη που θεσπίσαμε και κατήργησε ο κ. Μητσοτάκης- υπάρχουν και έσοδα. Τόνισε ότι υπάρχουν έσοδα «από τη φορολόγηση των υπερκερδών, γιατί αυτή την ώρα που το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κέρδη ρεκόρ κερδοφορίας 20ετίας πάνω από 1 δισ η καθεμία».

Τόνισε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όφελος για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όμως θα κοστίσει σε κάποιους, σε αυτούς που θα σταματήσουν να βλέπουν αυτά τα υπερκέρδη, θα κοστίσει στα funds, σε όσους βγάζουν δισ. την περίοδο της κρίσης.

Είπε ότι «είναι ντροπή αυτοί που έχουν 10 δισ σε απευθείας αναθέσεις και κλειστούς διαγωνισμούς να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συντάξεις στους συνταξιούχους. Είναι ντροπή αυτοί που έχουν δώσει πάνω από 10 δισ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο σε επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές οι ενεργειακές εταιρείες, να μας λένε πού θα βρούμε τα λεφτά για να δώσουμε στον πρωτοδιοριζόμενο γιατρό μισθό 2.000 ευρώ. Αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε αυτές τις μεγάλες τομές, σε χρόνια από τώρα δεν θα υπάρχει μεσαία τάξη».

Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας, αλλά θα διεκδικήσουμε να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία

Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στηρίξει τις συμβάσεις της χώρας για τους εξοπλισμούς, αλλά θα διεκδικήσει μέρος του έργου να πάει στην ελληνική αμυντική βιομηχανία εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη (Σκάι) κατά πόσο μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επαναδιαπραγματευτεί τα εξοπλιστικά προγράμματα που έτρεξε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο της ενότητας για ”Εξωτερική Πολιτική - Άμυνα”.

Όπως τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, «μετά από πάρα πολλά χρόνια μνημονιακών δυσκολιών, ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση η οποία προχώρησε στην αναβάθμιση των F16 και ενίσχυσε την άμυνα της χώρας», ενώ υπενθύμισε ότι ως αξιωματική αντιπολίτευση ψήφισε «τα περισσότερα από τα προγράμματα» που έφερε η ΝΔ, όπως τις φρεγάτες και τα Rafale. «Δεν υπερψηφίσαμε -και δεν θα το κάναμε ποτέ όταν υπάρχουν θέματα υπερκοστολόγησης», υπογράμμισε, φέρνοντας ως παράδειγμα την αεροπορική βάση στην Καλαμάτα. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για τα προγράμματα που δεν έχουν την εισήγηση των ελληνικών επιτελείων εθνικής Άμυνας», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας αναφερόμενος στα επιπλέον Rafale, τα οποία ανακοινώθηκαν από την «πολιτική ηγεσία και όχι από τη στρατιωτική».

«Προφανώς και θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα στη βάση αυτών των συμβάσεων να φέρουμε έργο στην ελληνική αμυντική βιομηχανία», σημείωσε, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία σε πρόγραμμα 14-15 δισεκατομμυρίων». Μάλιστα, ανέφερε, πως η Τουρκία έχει πάνω από το 60% των προγραμμάτων στην εθνική βιομηχανία.

Σε follow-up ερώτηση της δημοσιογράφου σχετικά με το φράχτη στον Έβρο και τη συνέχεια της πολιτικής συνόρων, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως η «φύλαξη των συνόρων είναι αυτονόητη» και πως όταν κυβέρνησε ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε φράχτης «και δεν τον γκρεμίσαμε». «Ούτε θα πάμε αντίθετα στις εισηγήσεις των ανθρώπων που γνωρίζουν» ξεκαθάρισε, τονίζοντας, ωστόσο ότι «δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες». «Το προσφυγικό/μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες. Όπου υπάρχουν, ας υπάρχουν, καλώς υπάρχουν, αλλά θα λυθεί με μια διεκδίκηση διαφορετική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ένα νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου που θα δίνει τη δυνατότητα και η Ευρώπη να παίρνει μέρος του βάρους που αναλογεί στις χώρες πρώτης υποδοχής. Μην κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως ο Τραμπ στο Μεξικό. Δεν λύνεται έτσι το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα», κατέληξε.

«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη»

Με σχόλιο για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ξεκίνησε ο Αλ. Τσίπρας την απάντηση του σε ερώτημα του τέθηκε για τις συνεργασίες στην απλή αναλογική, από τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα (Star) στο πλαίσιο της ενότητας «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια».

«Αισθάνομαι αμήχανα γιατί κάθομαι ανάμεσα στους δυο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της μεταπολίτευσης, τον κ. Μητσοτάκη που παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη και ρωτάται ο πρωθυπουργός σήμερα και λέει ότι ”οι εξηγήσεις που έδωσα δεν ήταν επαρκείς”. Ε, ας δώσει σήμερα κάποιες εξηγήσεις. Υπήρξε εθνικός λόγος που παρακολουθήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης; Ποιος ήταν αυτός; Πώς θα συνεργαστώ μαζί του αύριο αν πράγματι είναι ”πράκτορας” και ”εθνικά επικίνδυνος”; Και για ποιο λόγο παρακολουθήθηκε ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Προσέθεσε ότι «το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Ως προς το θέμα των συνεργασιών στις εκλογές σημείωσε ότι «μπορούμε και πρέπει να δούμε τα προγράμματα μας βάσει των οποίων να κάνουμε συγκλίσεις για να δώσουμε μια προοπτική για την επόμενη μέρα». Είπε ότι απευθύνεται στις προοδευτικές δυνάμεις και τους λέει ότι η απλή αναλογική μπορεί να δώσει κυβέρνηση, πρωτίστως το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση. Ότι απευθύνεται σε όλες τα προοδευτικά κόμματα και τους λέει ότι υπάρχει προοπτική πάνω σε ένα πρόγραμμα που θα δώσει ανάσα με αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση των χρεών. «Βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά θα τις δούμε πιστεύω περισσότερο μετά τις εκλογές», προσέθεσε.

Σε follow up ερώτημα αν θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα ή θα δεχτεί αυτό που λέει ο κ. Ανδρουλάκης, είπε ότι ο λαός με την ετυμηγορία του θα δώσει συσχετισμούς, ο πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο και πως το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει δεν μπορεί κανείς να το οικειοποιηθεί. Χαρακτήρισε φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στα κόμματα προς τις εκλογές, ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν προγραμματικές συγκλίσεις. Είπε ότι καταγράφει «αυτό που είπε ο κ. Κουτσούμπας ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, ακούω και τον κ. Ανδρουλάκη να καταθέτει προτάσεις που βλέπω ότι υπάρχουν συγκλίσεις».

Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε του πιο ευάλωτους συμπολίτες μας

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε «ό,τι καλύτερο μπορούσε» για τους αδύναμους και τους συνταξιούχους τόνισε ο Αλέξη Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση της Ράνιας Τζίμα (Mega) για τις 22 μειώσεις συντάξεων που επέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της ενότητας ”Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την τοποθέτησή του απευθυνόμενος πρώτα στο κ. Κουτσούμπα σχετικά με την απάντησή του για την ελάχιστη βάση εισαγωγής: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα καταργηθεί από μια προοδευτική κυβέρνηση, οι δέκα σχολές που είπε ότι υπάρχουν στο μηχανογραφικό είναι οι πράσινες σχολές για την ελεύθερη πρόσβαση. Ήταν νόμος δικός μας, τώρα θα εφαρμόσουμε αυτό που ίσχυε τόσα χρόνια στη χώρα και ήρθε ο κ. Μητσοτάκης και το κατήργησε για να βάλει φραγμό στις λαϊκές οικογένειες. Ξανασκεφτείτε το λοιπόν αν θα το στηρίξετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Προχωρώντας στο ερώτημα που του απευθύνθηκε, υπενθύμισε ότι την περίοδο εκείνη «ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια παρά πολύ σκληρή μάχη με τους δανειστές». «Έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει τη λαϊκή εντολή που πήρε. Έφερε μια συμφωνία πετυχαίνοντας το καλύτερο δυνατό. Γιατί παρέλαβε άδεια ταμεία, τη χώρα χρεοκοπημένη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η συμφωνία αυτή τέθηκε και στις εκλογές και ότι τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια, «εκεί που τρεις κυβερνήσεις απότυχαν».

Στο πλαίσιο αυτό επισήμανε την ρύθμιση του χρέους αλλά και τη 13η σύνταξη, την οποία -όπως είπε- ο κ. Μητσοτάκςη κατήργησε, αλλά και το μέρισμα κάθε Σεπτέμβρη. «Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας», σημείωσε.

Απαντώντας σε δεύτερη ερώτηση για το ”άγριο ξύλο” που έφαγαν από την Αστυνομία οι συνταξιούχοι κατά τις διαμαρτυρίες τους την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε: «Νομίζω ότι σε όλη τη διάρκεια διακυβέρνησης ήμασταν υποχρεωμένοι να τηρήσουμε και να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν ήταν δικό μας». Μάλιστα έκανε λόγο για «μνημονιακούς καταναγκασμούς», υπενθυμίζοντας ότι «είχαμε απέναντι μας τον Σόμπλε». Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι υπήρξε «η μέγιστη δυνατή συναίνεση και κατανόηση στην προσπάθεια να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», κάτι που όπως είπε «δεν ισχύει σήμερα». «Ειδικά για συνταξιούχους, να υπενθυμίσω 7 δισ ευρώ λιγότερα αυτήν την τετραετία, από την 13η σύνταξη και αναδρομικά. Αυτά θα δοθούν πίσω», κατέληξε.

Η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο

«Το 2022 έχουμε υπέρβαση εσόδων από τον υψηλό ΦΠΑ 4,5 δισ. ευρώ. Γιατί δεν ρίχνει τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ όταν ακόμα και υποψήφιου βουλευτές του το ζητάνε; Για να δίνει στοχευμένες επιδοτήσεις για να κρατάνε ψηλά τις τιμές τα διυλιστήρια και οι εταιρείες ενέργειας. Εμείς θα σταματήσουμε αυτόν τον μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους και ισχυρούς. Να πού θα βρούμε τα λεφτά».

Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε ερώτημα που του τέθηκε από τον Γιώργο Παπαδάκη (ΑΝΤ1) στο πλαίσιο της ενότητας «Περιβάλλον και Ενέργεια», για τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΕΦΚ και άλλων φορολογικών επιβαρύνσεων, για το αν είναι κοστολογημένες και ποια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα για το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργηθεί.

Σε follow up ερώτηση για τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ κι αν αυτό θα επιφέρει χαμηλότερους λογαριασμούς, απάντησε: Προφανώς. Σημείωσε ότι η ΔΕΗ επί ΣΥΡΙΖΑ και σε περίοδο δημοσιονομικών δυσκολιών «δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να την ιδιωτικοποιήσει λίγο πριν την κρίση και η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια». Ανέφερε ότι το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ «που λειτουργεί με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ένα ΔΣ γαλάζιων παιδιών που το μόνο που κάνουν είναι να δίνουν μπόνους στους εαυτούς σας» και προσέθεσε: «Αυτό θα σταματήσει και μπορεί να σταματήσει. 800 εκατ. ήταν οι επιδοτήσεις μόνο τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε. Με το 1/3 αυτών των χρημάτων η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο».

Προτού δώσει την απάντηση του στο αρχικό ερώτημα που του τέθηκε, ο κ. Τσίπρας σχολίασε προηγούμενη αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά διευθυντές νοσοκομείων, συμφωνώ με αυτήν την πρόταση. Γίνεται πολύ επίκαιρη μετά το δυστύχημα των Τεμπών όπου ένα κομματικό ρουσφέτι, μια παράνομη μετάταξη οδήγησε σε θάνατο 57 ανθρώπους».

Στόχος της ελάχιστης βάσης εισαγωγής δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά να αβγατίσει η πελατεία των κολεγίων

Τη δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής από φέτος επανάλαβε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση από τον Παναγιώτη Στάθη (OPEN) στο πλαίσιο της τελευταίας ενότητας για τη ”Νέα Γενιά”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισήμανε πως καμία άλλη κυβέρνηση δεν προχώρησε σε τέτοιο μέτρο, τονίζοντας πως όταν έχεις «κλειστό αριθμό παιδιών» που θα μπουν στις σχολές με την εν λόγω διαδικασία, τον αν γράψει κάποιος 8 ή 12 εξαρτάται από τον «βαθμό δυσκολίας των θεμάτων». Ως εκ τούτου, σημείωσε πως στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η άνοδος του γνωστικού επιπέδου, αλλά όπως υπογράμμισε η τεχνητή μείωση των εισακτέων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες για την τριτοβάθμια και για να ”αβγατίσει” η πελατεία των κολλεγίων.

Προσέθεσε δε, ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει την ελάχιστη βάση εισαγωγής προκειμένου να ”αναζοωγονηθούν” και τα περιφερειακά πανεπιστήμια.

Τέλος, σε ερώτηση ποιο είναι το πολιτικό πρόσωπο που θεωρεί σημείο αναφοράς τον Α. Παπανδρέου, τον Χ. Φλωράκη ή τον Λ. Κύρκο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι ο κ. Ανδρουλάκης διεκδικεί την αποκλειστικότητα της κληρονομιάς του Α. Παπανδρέου και ότι δεν θέλει να κάνει το ίδιο με τον κ. Κουτσούμπα για τον κ. Φλωράκη. Ωστόσο, τόνισε πως τα «συνθήματα γίνονται επίκαιρα γιατί η ζωή τα κάνει επίκαιρα» και πως σήμερα τα έχει κάνει επίκαιρα η «Δεξιά του κ. Μητσοτάκη». «Αυτό που μπορεί να σώσει το λαό είναι η ενότητα», κατέληξε.

Eίναι στο χέρι μας η μεγάλη αλλαγή

Στη «δυνατότητα» που έχουν οι πολίτες να φέρουν με την ψήφο τους τη "μεγάλη αλλαγή" αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας κατά την τελική του τοποθέτηση στο debate απευθυνόμενος σε όλους ανεξάρτητα με το αν είναι «αριστεροί, δεξιοί ή κεντρώοι».

«Τα τέσσερα τελευταία χρόνια η αδικία έγινε καθεστώς, το εισόδημα εξαντλείται την τρίτη εβδομάδα του μήνα, τα δημόσια νοσοκομεία έμειναν εγκαταλελειμμένα, τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χωρίς δασκάλους και καθηγητές, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πνίγονται στα χρέη, χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι σκέφτονται αν θα μπορούν και την επόμενη μέρα να παράγουν, οι νέοι και οι νέες βλέπουν τα όνειρα τους να συνθλίβονται και 700.000 νοικοκυριά αγωνιούν αν την επόμενη μέρα θα χάσουν τις περιουσίες τους στους πλειστηριασμούς», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «δεν μας αξίζει αυτή η Ελλάδα, της αισχροκέρδειας, της οικογενειοκρατίας, της διαφθοράς, της αδικίας».

Όπως σημείωσε, «είναι στο χέρι μας η μεγάλη αλλαγή», ενώ επισήμανε πως είναι εκλογές «με απλή αναλογική και με απλή λογική», καθώς τον πρώτο λόγο για την κυβέρνηση θα την έχει το πρώτο κόμμα. Προσέθεσε, δε, ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το «πρώτο, σημαντικό και μεγάλο βήμα» για την «αλλαγή» και τη δημιουργία μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας που «θα αλλάξει τα πράγματα και τις ζωές μας», θα «νοιάζεται για την καθημερινότητα του πολίτη», θα προχωρήσει στην αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, στήριξη του κοινωνικού κράτους, των νέων, των γυναικών, των ανθρώπων της εργασίας, των ανθρώπων με αναπηρία, των ανθρώπων της τέχνης και της δημιουργίας».

«Ξέρουμε και μπορούμε. Κυβερνήσαμε στις πιο δύσκολες συνθήκες που βρέθηκε ποτέ κυβέρνηση», συνέχισε, ενώ παραδέχθηκε πως έκαναν λάθη, άλλα «κυβέρνησαν με εντιμότητα». Ανέφερε, τέλος, πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που κατάφερε να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια αλλά και να πετύχει σε στόχους, όπως η ρύθμιση του χρέους ή η έξοδος στις αγορές, αλλά δεν κυβέρνησε με βάση το δικό του πρόγραμμα.

«Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσουμε με βάση το δικό μας πρόγραμμα και όχι τους εξαναγκασμούς της τρόικα. Ξέρουμε και μπορούμε να φέρουμε την αλλαγή, το χρωστάμε στην ιστορία και στον ελληνικό λαό να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Με περισσότερη δικαιοσύνη. Δικαιοσύνη για όλους. Δικαιοσύνη παντού», κατέληξε ο Αλ. Τσίπρας.Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ