Τη σημασία και τα διλήμματα των εκλογών της 21ης Μαΐου υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στην «ΑΥΓΗ της Κυριακής», σημειώνοντας ότι από αυτές τις εκλογές «είναι πιθανότατο, αν όχι σίγουρο, ότι θα προκύψει κυβέρνηση».

«Αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, ό,τι κι αν δηλώνει σήμερα, θα μετέλθει όλων των μέσων προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση», υποστηρίζει. Τονίζει ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, τότε ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης από προσδοκία θα γίνει πραγματικότητα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ δηλώνει ότι οι επικείμενες εκλογές είναι «ευκαιρία για τη χώρα που δεν πρέπει και δεν θα πάει χαμένη» και πως «με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα δοθεί η ευκαιρία να κυβερνήσει για πρώτη φορά με το πρόγραμμά του και όχι με τρόικες και εξαναγκασμούς, που άλλοι του κληροδότησαν», κι αυτό «προς ένα καλύτερο αύριο προς τους πολλούς και την Ελλάδα». «Και είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχτεί ότι και ξέρουμε και μπορούμε», σημειώνει.

Τα διλήμματα της κάλπης
Συνοψίζει τα διλήμματα της κάλπης στο εξής: «Μητσοτάκης ή αλλαγή; Μητσοτάκης ή δικαιοσύνη;». Υποστηρίζει ότι «μια δεύτερη τετραετία Μητσοτάκη θα είναι καταστροφική για την οικονομία, την κοινωνική πλειοψηφία, την κοινωνική συνοχή, την ασφάλεια και τη ζωή των πολλών, τους θεσμούς, τη χώρα». «Ή θα επιλέξουν και θα στηρίξουν την αλλαγή;», σημειώνει, «με την κοινωνική πλειοψηφία, τους νέους, τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη στο κέντρο της προσοχής», «την αποκατάσταση του Κράτους Δικαίου και την προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα και να πάψει επιτέλους να είναι παρίας της Ευρώπης».

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστηρίζει ότι ο δρόμος για την τελεσίδικη ήττα του κ. Μητσοτάκη και της πολιτικής του «ταυτίζεται με τον δρόμο της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ». «Δεν υπάρχει ήττα Μητσοτάκη και ΝΔ χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», δηλώνει, προσθέτοντας ότι «η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνεπώς η αποτελεσματική ψήφος ήττας της Ν.Δ. Και μόνο αυτή «τιμωρεί» με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τους υπεύθυνους για όσα έχει υποστεί η χώρα τα τελευταία χρόνια».
«Κυρίως ψήφος ευθύνης»
Σημειώνει όμως ότι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυρίως ψήφος ευθύνης», αναφέροντας ότι το «Συμβόλαιο Αλλαγής» «συμπυκνώνει την ελπίδα και τη μετατρέπει σε πολιτική πράξη». «Ρεαλιστικό αλλά και ριζοσπαστικό», συνεχίζει, «προβλέπει άμεσα μέτρα ανακούφισης αλλά και μέτρα στήριξης των πολλών σε βάθος τετραετίας» και ειδικότερα: αύξηση μισθών, μείωση τιμών, ρύθμιση χρεών, κράτος δίκαιο και αποτελεσματικό. Σημειώνει ιδιαίτερα την απόφαση για άμεση υλοποίηση με ΠΝΠ τριών μέτρων: Αναστολή όλων των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι να νομοθετηθεί το πλαίσιο προστασίας. Μείωση έως μηδενισμού του ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθώς και τη μείωση του ΕΦΚ. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς και της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι «η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει, επίσης, μια σαφή εντολή του κυρίαρχου λαού στη δημοκρατική παράταξη για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας», για να τονίσει ότι μετά τις εκλογές «κάθε κόμμα, κάθε δημοκρατική δύναμη, κάθε δημοκρατικός πολίτης θα κριθούν από την ετοιμότητά τους να συμβάλουν σε μια κυβέρνηση προόδου και μια πορεία αλλαγής. Και να κλείσουν οριστικά την πόρτα στα όνειρα της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη».

Σημειώνει, δε, ότι το «Συμβόλαιο Αλλαγής» αποτελεί, επίσης, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το κοινό κυβερνητικό πρόγραμμα. «Η πρώτη ευθύνη εδώ ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, που εμφανίζεται ως σοσιαλδημοκρατική δύναμη με αντίστοιχο πρόγραμμα. Η πρόκληση της πραγματικότητας είναι σαφής: Θα επιλέξει τον δρόμο της αλλαγής ή θα δεχτεί να εμπλακεί σε παιχνίδια εξουσίας καταστροφικά για τον τόπο και για το ίδιο;», ρωτά ο κ. Τσίπρας. «Είναι δυνατό να υποθέτει ο κ. Ανδρουλάκης ότι αυτό που ζήτησε δημόσια, η διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών από τη Δικαιοσύνη, μπορεί να προχωρήσει με την κυβέρνηση της ενοχής και της συγκάλυψης; Εμείς, πάντως, απλώνουμε το χέρι στη συνεργασία και στη συμπόρευση», τονίζει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ