Χιλιάδες Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα για πρώτη φορά στις εκλογές 2023 σε μια ιστοτική στιγμή. Οι κάλπες έχουν κλείσει στις περισσότερες χώρες, ενώ σε μερικές ώρες θα κλείσουν και οι κάλπες στην Αμερική.

Οι 22.825 Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού προσήλθαν στις κάλπες, σήμερα Σάββατο, μία ημέρα πριν από τις εκλογές στην ελληνική επικράτεια, από τις 07:00 έως τις 19:00 τοπική ώρα.

Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε στα 99 εκλογικά τμήματα που συστάθηκαν σε 85 πόλεις 35 χωρών ανά την υφήλιο και ειδικότερα, σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων των ελληνικών αρχών, γραφεία ιερών ναών της ελληνορθόδοξης εκκλησίας και κτίρια ή καταστήματα ελληνικών κοινοτήτων, συλλόγων ή άλλων ελληνικών οργανώσεων.

Μεταξύ άλλων κάλπες στήθηκαν σε Γιοχάνεσμπουργκ, Βιέννη, Σάλτσμπουργκ, Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη, Βρυξέλλες, Αμβέρσα, Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντίσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Ανόβερο, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Λούντβικσχάφεν, Κοπεγχάγη, Βέρνη, Γενεύη, Λωζάννη, Όσλο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία, Βουδαπέστη, Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Άϊντχόφεν, Βαρσοβία, Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε, Πράγα, Λουξεμβούργο, Βαλέτα, Γλασκώβη, Μπέρμιγκχαμ, Λήντς, Εδιμβούργο, Δουβλίνο, Λισσαβώνα και Λονδίνο.

 

 

 

Οι Έλληνες που εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού και είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι να βάλουν το σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια.

Από το Σίδνεϊ ξεκίνησε η ψηφοφορία

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο εκλογικό τμήμα που εγκαινίασε τον θεσμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού για τις εκλογές του 2023 ήταν το Σίδνεϊ στην Αυστραλία.

Οι εκλογές στα δύο εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα.

«Η φωτογραφία από το Σίδνεϋ πλέον ιστορική, από τις πρώτες ψήφους εφαρμογής του νέου θεσμού», αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Γιάννης Χρυσουλάκης.

 

Οι τελευταίες κάλπες στην Ευρώπη έκλεισαν. Σύμφωνα με τους ανταποκριτές της ΕΡΤ στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1.562.

Ουρά από εκλογείς, σχηματίστηκε έξω από το κτίριο του ΕΟΤ, στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας.

Στη Γαλλία πάνω από 1000 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο.

Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Πρώτη ψήφος στις ΗΠΑ στο Σικάγο

Τα εκλογικά κέντρα στις ΗΠΑ άνοιξαν τελευταία με την πρώτη ψήφο να πέφτει στο Εκλογικό Τμήμα στο Σικάγο.

 

Στη Μέση Ανατολή το πρώτο εκλογικό τμήμα άνοιξε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Άμπου Ντάμπι.

 

Η καταμέτρηση των ψήφων του θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας. Περισσότερα από 900 άτομα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Από αυτά περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα, είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

in.gr