Εκπλήξεις έκρυβε η ψήφος των αποδήμων στις εκλογές της 21ης Μαΐου, όχι ωστόσο ως προς το κόμμα στο οποίο έδωσαν την πρωτιά.

Ακολουθώντας την τάση που επικράτησε και στη χώρα μας, οι Έλληνες του εξωτερικού, με ενσωμάτωση στο 60,61%, ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία σε ποσοστό 44,22%, ενώ το 18,47% ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ, καταγράφοντας μία διαφορά μεγαλύτερη από αυτήν των 20 μονάδων που πέτυχε η ΝΔ στην Ελλάδα.

Οι εκπλήξεις, όμως, αφορούν στη… συνέχεια, δηλαδή στο τρίτο κόμμα και σε αυτά που ακολουθούν.

Τρίτο το ΚΚΕ – Σε απόσταση αναπνοής το ΜέΡΑ25

Ειδικότερα, τρίτο κόμμα στην ψήφο των αποδήμων δεν έρχεται το ΠΑΣΟΚ, αλλά το ΚΚΕ και, μάλιστα, με ποσοστό διψήφιο, συγκεντρώνοντας το 10,56% στις προτιμήσεις των Ελλήνων του εξωτερικού.

Σε απόσταση αναπνοής, τέταρτο έρχεται το ΜέΡΑ25, καταγράφοντας 10,25% – κάτι που σημαίνει ότι τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν, αφού τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών αφορούν στο 60,61% της ενσωμάτωσης και συγκεκριμένα 60 από τα συνολικά 99 εκλογικά τμήματα.

Η επιτυχία του ΠΑΣΟΚ εν Ελλάδι, πάντως, δεν επαναλήφθηκε και στο εξωτερικό, καθώς αναδεικνύεται πέμπτο κόμμα, με ποσοστό της τάξης του 6,66%.

Και ακολουθούν η Εθνική Δημιουργία των Τζήμερου – Κρανιδιώτη με 2,74%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,26%, η Νίκη με 1,60% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,13% και η Ελληνική Λύση με 1%. ΙΝ