Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου την περιφερειακή ενότητα Φθιώτιδας.

Στις 10:30 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια του Λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα Καμένα Βούρλα.

Στις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του αυτοκινητόδρομου Μπράλος - 'Αμφισσα.

 Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από την ΕΕ ως φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα

Με μομφή στην επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, που ήταν και η τελευταία προηγούμενη ομιλήτρια, για την επίδειξη ευαισθησίας, ενώ το κόμμα της δεν προχώρησε σε κινητοποίηση των εθελοντών του για την προσφορά αρωγής στους δοκιμαζόμενους πολίτες στη Θεσσαλία, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του, στη συζήτηση στη Βουλή για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απαντώντας στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός την κατηγόρησε ότι εμφανίζεται με δραματικό και παραστατικό τρόπο ως η μόνη κάτοχος του μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησία και λέει στους πολίτες κοιτώντας τους στα μάτια να μην ανησυχούν γιατί υπάρχει λεφτόδεντρο. «Λίγη αυτοσυγκράτηση, λοιπόν. Δεν έχετε κανένα μονοπώλιο ευαισθησίας», και «εκεί εσείς, ως ‘εθνικός εισαγγελέας' κουνώντας πάντα το δάχτυλο σε όλους, χωρίς να καταθέτετε καμία απολύτως πρόταση. Τώρα είμαστε σοβαροί; Είναι προτάσεις αυτές που καταθέσατε; Οι πέντε αφορούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη δικαστική αντιμετώπιση πολιτικών ζητημάτων».

Περνώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι επικεφαλής των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, αναρωτήθηκε παρατηρώντας ότι είδε τον κ. Φάμελλο στην τοποθέτησή του ιδιαίτερα επιθετικό.

«Αναρωτιέμαι αν αυτή η επιθετικότητά σας, κ. Φάμελλε, ήταν μάλλον αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία των ποσοστών του κόμματός σας στις δημοσκοπήσεις. Και αναρωτιέμαι αν αυτή η ένταση είχε να κάνει με το γεγονός ότι παρόντες σήμερα στη συζήτηση -ενός κόμματος που κόπτεται, υποτίθεται, για την κοινοβουλευτική τάξη και τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες- με το ζόρι ήταν οι μισοί βουλευτές σας. Εσείς κινδυνεύετε να γίνετε ‘κόμμα Black Friday', μείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι. Αλλά, αφήνω στην άκρη τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ύφος της αντιπαράθεσης και θέλω να έρθω λίγο στην ουσία όσων είπατε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην αντίστοιχη της Νέας Δημοκρατίας μία ερειπωμένη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κάποιους χάρτες πλημμυρών, που όπως είπε αποδείχθηκαν προβληματικοί αφού απέτυχαν να προβλέψουν που θα ενέσκηπταν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Χρειάζεται μία μεγάλη παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση, άρα κ. Ανδρουλάκη καλώς κάνουμε και εξηγούμε αυτήν τη νέα πραγματικότητα σχετικά με την κλιματική κρίση, επαναλαμβάνω η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πολλές φορές η δυσκολία της άσκησης πολιτικής είναι η κατανομή περιορισμένων πόρων σε απεριόριστες ανάγκες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναγνώρισε δίκαιο στον κ. Ανδρουλάκη αναφορικά με το λόμπι που αρνείται συστηματικά επειδή έχει οικονομικό συμφέρον, την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. «Καλά κάνει ο κ. Ανδρουλάκης και το αναδεικνύει», είπε υπογραμμίζοντας ότι εκεί ακριβώς στηρίζεται η αφετηρία για την πράσινη μετάβαση. «Γι' αυτό γίνεται αυτή η μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια της πράσινης μετάβασης. Και γι' αυτό κι εμείς, ως χώρα, είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις τους ότι το πλημμυρικό φαινόμενο, που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια και είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες, που έχει χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη. «Ακριβώς επειδή έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα πρέπει κι εμείς να ανεβάσουμε τον πήχη των δικών μας προσδοκιών», τόνισε. Ακολούθως έκανε αναλυτική αναφορά στο τι ακριβώς λέει το πόρισμα.

«Και μπορεί να διαπιστώσουμε, όταν κάνουμε αυτή την ανάλυση, ότι δεν χρειαζόμαστε πάρα πολλά πανάκριβα έργα, πάρα πολλά καινούργια φράγματα. Αλλά αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν είναι σε πρώτη φάση τα απολύτως προφανή: να φτιάχνουμε τα αναχώματα σωστά, ώστε να μην καταρρέουν όταν βρέχει περισσότερο από ό,τι ενδεχομένως περιμένουμε. Να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Να σιγουρευόμαστε ότι οι πλημμυρικές ζώνες είναι πραγματικά πλημμυρικές ζώνες και δεν πάμε να χτίζουμε μέσα σε αυτές. Διότι όταν βλέπετε τον χάρτη της Λάρισας, γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Κυρία Λιακούλη φαντάζομαι τα ξέρετε αυτά καλά. Κοίτη του Πηνειού, πλημμυρική ζώνη δεξιά και αριστερά της κοίτης του Πηνειού. Τι υπάρχει στην πλημμυρική ζώνη δεξιά της κοίτης του Πηνειού; Μέσα στην κοίτη. Ένα ολόκληρο τετράγωνο, όχι πολυκατοικίες, ένα ολόκληρο τετράγωνο με μπουζουκτσίδικα, με μάντρες, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε;», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαίρομαι που έρχεστε επιτέλους στη λογική μας και αναγνωρίζετε τη σημασία του επιτελικού κράτους, είπε επίσης σχολιάζοντας όσα είχε πει ο κ. Φάμελλος για την ανάγκη σύστασης task force.

«Για τη Δαδιά μάς είπατε να γίνει αποτύπωση, αυτό έχει ήδη γίνει κ. Ανδρουλάκη, εξ ου και το τελικό συμπέρασμα μας δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικώς είχε εκτιμηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τελειώνω λέγοντας και πάλι προς όλη την αντιπολίτευση, ότι αισθάνομαι πως πολλές φορές εμείς έχουμε ένα σχέδιο ενώ εσείς έχετε παράπονα. «Εκεί που θα χρειαστεί πραγματικά να κριθείτε κι εσείς είναι στα δύσκολα διλήμματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας: «δεν είναι πρόταση ένας τίτλος ‘χρειαζόμαστε παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας', κ. Ανδρουλάκη» και κάνοντας λόγο για μεγάλη απόσταση μεταξύ της πραγματικής εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών.

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός έκανε τρεις παρατηρήσεις αναφορικά με όσα είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης για το φυσικό αέριο, τη διείσδυση των ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τέλος για την «κλιματική ανθεκτικότητα».Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ