Τα κράτη-μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ζήτησαν την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.
Το ψήφισμα που εγκρίθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην ετήσια Γενική Διάσκεψη του ΔΟΑΕ στη Βιέννη ζητεί «την άμεση αποχώρηση κάθε στρατιωτικού και άλλου, μη εξουσιοδοτημένου, προσωπικού από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, καθώς και την επιστροφή του εργοστασίου υπό τον πλήρη έλεγχο των αρμόδιων ουκρανικών αρχών».
Αξιώνει επίσης να επιτραπεί στους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στον πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλους τους χώρους του εργοστασίου. Επί του παρόντος, οι επιθεωρητές του ΔΟΑΕ δεν έχουν πρόσβαση σε αρκετές οροφές αντιδραστήρων.
Άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ζαπορίζια θέλουν τα κράτη μέλη του ΔΟΑΕ
Ανησυχία Γκρόσι για την τεχνική συντήρηση
Ακόμη, ο επικεφαλής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι εξέφρασε πρόσφατα ανησυχία για την πλημμελή τεχνική συντήρηση και τη παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης.
Έχει εξάλλου προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη για τον κίνδυνο ενός σοβαρού ατυχήματος λόγω των εχθροπραξιών που εξελίσσονται κοντά στο συγκρότημα των πυρηνικών αντιδραστήρων.
Πόσα κράτη καταψήφισαν το ψήφισμα
Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στις αρχές Μαρτίου του 2022, λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία. Οι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού παραμένουν κλειστοί από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Το ψήφισμα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας υπερψηφίστηκε από 69 κράτη-μέλη. Καταψηφίστηκε από έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν. Την αποχή επέλεξαν 32 κράτη, ανάμεσά τους το Πακιστάν και η Νότια Αφρική.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ-ΙΝ