Θετική έκβαση είχαν οι συναντήσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α. Ηρακλείου Γιώργος Βουρεξάκης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Ηρακλείου  Μάξιμο Σενετάκη με τον Υπουργό Ανάπτυξης  Άδωνι Γεωργιάδη και στελέχη του Υπουργείου. 

Η ένσταση που είχε υποβληθεί από τη Δ.Ε.Υ.Α.Η. αξιολογήθηκε θετικά από την αρμόδια επιτροπή του Επιχειρησιακού Προγράμματος και εκδόθηκε σχετική απόφαση ένταξης της Πράξης «Ολιστικό σύστημα παρακολούθησης και διαχείρισης δικτύων ύδρευσης Δήμου Ηρακλείου», στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Στόχος της πράξης είναι η ΔΕΥΑ Ηρακλείου να αποκτήσει την πλήρη παρακολούθηση των εσωτερικών δικτύων ύδρευσης. Σε συνδυασμό με τον πλήρη έλεγχο που έχει εξασφαλίσει μέσω ενταγμένων χρηματοδοτήσεων για τον τηλεέλεγχο των εξωτερικών δικτύων, θα υπάρξει άμεσα ο καθορισμός του υδατικού ισοζυγίου ως προς το αντλούμενο νερό.

Η πράξη συνοπτικά περιλαμβάνει την προμήθεια και τοποθέτηση 19.500 ψηφιακών υδρομετρητών, τις υποδομές ασύρματης μετάδοσης, τον  απαιτούμενο εξοπλισμό, για την δημιουργία υπο-ζωνών και την πλήρη παρακολούθηση της παροχής εντός των εσωτερικών δικτύων καθώς και δεκαπέντε τοπικών σταθμών ελέγχου ποιότητας του νερού που θα τοποθετηθούν σε προκαθορισμένα σημεία του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Ο συνολικός Προϋπολογισμός της πράξης ανέρχεται σε  7.254.360,00€ (πλέον Φ.Π.Α.). Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Με το έργο αυτό, σε συνδυασμό με τα ήδη εκτελούμενα και υπό δημοπράτηση έργα της ΔΕΥΑΗ, επιτυγχάνεται η αντικατάσταση 47.000 περίπου υδρομέτρων με νέους ψηφιακούς μετρητές υπερήχων (AMR), δηλαδή το 90% των ενεργών υδρομέτρων.