Σαφάρι για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών των λογαριασμών ρεύματος ξεκινά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης πρόκειται να ξεδιπλώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των επιτήδειων που αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς, χωρίς να βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία αλλά και για τις ρευματοκλοπές.
Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές
Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές η πολιτική ηγεσία επιδιώκει να εντοπίσει εκείνους που εκδηλώνουν σε τακτική βάση συμπεριφορά αποφυγής πληρωμών των λογαριασμών ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζονται είναι αφενός η δημιουργία ενός Τειρεσία για την ηλεκτρική ενέργεια, ενός συστήματος δηλαδή αντίστοιχου με εκείνου των τραπεζών, όπου θα καταγράφονται οι οφειλέτες των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας και θα επισημαίνονται εκείνοι οι οποίοι συστηματικά δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ανάλογη πρόταση έχει κάνει και η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων και είναι το σύστημα Debt Flagging.
Πέραν αυτού, όπως αναφέρουν πληροφορίες, ε αφού εντοπιστούν οι οφειλέτες, το υπουργείο Ενέργειας θα επιδιώξει τη διασταύρωση μέσω των φορολογικών αρχών της οικονομικής τους κατάστασης. Δηλαδή αν διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ή και μεγάλη ακίνητη και λοιπή περιουσία να έρχονται τότε αντιμέτωποι και με τις συνέπειες του νόμου. Προς τούτο, λένε οι πληροφορίες, φέρεται να υπάρχει ήδη συνεννόηση με τις αρμόδιες αρχές.
Οι ρευματοκλοπές
Το υπουργείο Ενέργειας, όμως, ετοιμάζει και παρέμβαση και για τις ρευματοκλοπές.
Σίγουρα το πλέον αποτελεσματικό όπλο είναι οι έξυπνοι μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Αν και βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ, εντούτοις η αποψίλωση των σημερινών ρολογιών από τα σπίτια και τις επιχειρήσεις και η αντικατάσταση τους με σύγχρονα συστήματα καταμέτρησης ηλεκτρικής ενέργειας έχει μακρύ δρόμο. Απαιτείται σίγουρα μία πενταετία.
Έτσι, οι πληροφορίες, θέλουν το υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ να επανεξετάζουν τις κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους συλλαμβάνονται να πειράζουν τους μετρητές. Δηλαδή επιδίωξη είναι να θεσπιστούν αυστηρότερες ποινές.
Ενεργειακός τουρισμός
Εκτός των προαναφερόμενων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζει και θεσμικό πλαίσιο για τον περιορισμό του φαινομένου ενεργειακού τουρισμού, δηλαδή όσων εσκεμμένως αλλάζουν συχνά προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αφήνουν απλήρωτους λογαριασμούς και να αποφεύγουν την ποινή της αποκοπής της παροχής ηλεκτροδότησης. Σήμερα, η συγκεκριμένη κατηγορία των καταναλωτών βρίσκει χώρο για αυτή τη συμπεριφορά εκμεταλλευόμενη το «παράθυρο» στη νομοθεσία, που έχει ανοίξει μετά την τελευταία απόφαση του ΣτΕ.
Ενδεικτική των προθέσεων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι και η πρόσφατη δήλωση του Σκυλακάκη για το θέμα: «Το Κράτος είναι υποχρεωμένο να εξασφαλίζει τις κατάλληλες τιμές, όμως δεν έχουμε όλοι την ίδια αντοχή στην ενεργειακή πίεση. Συνεπώς, το γεγονός ότι το Κράτος πάντα πρέπει να φροντίζει για το ηλεκτρικό ρεύμα, δεν σημαίνει ότι το κάνει με τον ίδιο τρόπο για όλους. Κάποιος, για παράδειγμα, που έχει 100.000 ευρώ καταθέσεις, δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ενεργειακά ευάλωτος, με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζεται κάποιος που έχει 200 ευρώ καταθέσεις».
Πηγή ΟΤ