Η Ελλάδα διανύει τα πρώτα λεπτά του δεύτερου, απρόβλεπτης διάρκειας, ημιχρόνου της νέας κανονικότητας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά το παγκόσμιο

τσουνάμι της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το γενικευμένο lockdown ακολουθεί η σταδιακή άρση μέτρων και οι προσπάθειες επαναλειτουργίας οικονομίας, κοινωνίας και επιχειρήσεων.

Πρώτο και κύριο θέμα στη δημόσια συζήτηση είναι η διαφαινόμενη σημαντική ύφεση και η γενικευμένη οικονομική και κοινωνική διαταραχή, που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις να κάνουν λόγο, πως η οικονομία θα μπορέσει να ανακάμψει, εφόσον βρεθεί αποτελεσματικό εμβόλιο και φαρμακευτική αγωγή, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αναζητούν εχέγγυα και απαντήσεις για το μέλλον. Το βάρος πλέον «πέφτει» στους ειδικούς της αγοράς, που καλούνται να παίξουν ρόλο καθοδηγητή στο δρόμο προς τη νέα πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η Grant Thornton προχωρά στην αξιόλογη πρωτοβουλία διοργάνωσης ενός κύκλου εξειδικευμένων διαδικτυακών συζητήσεων υπό τον τίτλο "Respond & Restore Together | Covid-19 Web Series.

Επιδεικνύοντας το γνήσιο ενδιαφέρον της για το ελληνικό επιχειρείν, η Grant Thornton ανέλαβε το δύσκολο έργο της έγκυρης και έγκαιρης ολιστικής ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου, σχετικά τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία στην οικονομία και τις προτάσεις λύσεων στα θέματα, τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που δημιουργούνται.

Μάλιστα, το στίγμα της καίριας ενέργειας της εταιρείας δόθηκε από το πρώτο κιόλας webcast "Η ελληνική οικονομία την εποχή του Covid-19”. Tα κορυφαία στελέχη και άριστοι γνώστες της αγοράς, Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΒ και Πρόεδρος Quest Holdings, Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΤΕ και Διευθύνων Σύμβουλος Electra Hotels & Resorts, Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕΟΤΕ -1,97% και ο Δρ. Νικόλαος Καραμούζης, Πρόεδρος Grant Thornton δεν δίστασαν να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και υπό την καθοδήγηση της δημοσιογράφου Μάριας Σαράφογλου να προχωρήσουν σε μία εφ’ όλης της οικονομικής ύλης συζήτηση.

Επί της στρογγυλής διαδικτυακής τραπέζης, τέθηκαν όλα τα ζητήματα και οι απορίες που απασχολούν το μέσο επιχειρηματία και εργαζόμενο, αλλά το βασικότερο όλων οι διακεκριμένοι συμμετέχοντες δεν αρκέστηκαν σε μία ακαδημαϊκή συζήτηση, ούτε σε μία εξειδικευμένη τεχνοκρατική κουβέντα, αλλά απάντησαν βάσει δεδομένων στο σύνολο των ερωτήσεων και προβληματισμών, που κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο.

Μακριά από εικασίες τρόμου, η διακλαδική συζήτηση οδήγησε στην εξαγωγή εξαιρετικά ενδιαφέροντων συμπερασμάτων. Προσπαθώντας κανείς δε να συνοψίσει τα συμπεράσματα θα ανέφερε ως χαρακτηριστικότερα την κοινή αποδοχή, πως η οικονομική κρίση πλέον αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν δύναται να συγκριθεί με την οικονομική ύφεση που προκάλεσε η χρηματοοικονομική κρίση στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας. Εν προκειμένω, οι επιχειρήσεις που στέκονται όρθιες καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος με σκοπό την μακροπρόθεσμη ολική ανάκαμψη. Βέβαια, κοινή συνιστώσα κάθε προγραμματισμού, όπως ανέφεραν στο σύνολο τους οι ομιλητές, αποτελεί η παροχή κινήτρων προς τους μικρομεσαίους παραγωγικούς επιχειρηματίες.

Οι μεγάλοι ασθενείς διαφαίνεται ότι είναι κυρίως οι μεταφορές, ο τουρισμός και οι συνδεόμενες δραστηριότητες. Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κλάδος αναμένεται να επανέλθει σε προ κορωνοϊού επίπεδα το 2023. Στην αντίπερα όχθη βρίσκεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο οποίος ήταν το κλειδί τις μέρες όπου ο διά ζώσης διακόπτης κατέβηκε και αναμένεται να είναι το κλειδί και για την επόμενη βιώσιμη μέρα. Η κρίση λειτούργησε ως καταλύτης και οι online υπηρεσίες ήρθαν για να μείνουν.

Συμπερασματικά, μένοντας σταθεροί σ ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό πλάνο γίνεται αντιληπτό, πως η χώρα δεν μπορεί να εξέλθει αυτής της κρίσης φορτωμένη με νέα δάνεια. Η προσοχή χρειάζεται να στραφεί στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και ταυτόχρονα ο τραπεζικός τομέας να σταθεί όρθιος, ώστε να μην κληθούν να πληρώσουν τη ζημιά καταθέσεις και φορολογούμενοι.

Ο γόνιμος διάλογος αποτέλεσε πηγή εξαγωγής βιώσιμων λύσεων, που θα σταθούν αρωγοί στις επιχειρήσεις και ταυτόχρονα προετοίμασε το επιχειρηματικό κοινό για τα εξειδικευμένα επιχειρηματικά webcasts, πρωτοβουλία της Grant Thornton, που ακολουθούν.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση με θέμα "Η ελληνική οικονομία την εποχή του Covid-19" στο παρακάτω βίντεο:

ΠΗΓΗ: euro2day.gr