Την ευκαιρία να αποκτήσουν τίτλους ιδιοκτησίας σε 90.000 καταπατημένα δημόσια ακίνητα καταβάλλοντας ποσά που μπορεί να περιορίζονται ακόμη και στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου και ξεκινούν από 100 ευρώ τον μήνα θα έχουν οι ιδιώτες από το φθινόπωρο.
Η διαδικασία της εξαγοράς των καταπατημένων ακινήτων αναμένεται να «τρέξει» από τον Σεπτέμβριο με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις.
Με τις νέες ρυθμίσεις εκτιμάται ότι η διαδικασία θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς
Μετά την υποβολή της αίτησης, αρμόδια επιτροπή ανάβει το πράσινο φως και μέσα σε πέντε ημέρες ο αιτών λαμβάνει το πιστοποιητικό αποδοχής της με το τίμημα και τον διακανονισμό της οφειλής. Το τίμημα εξαγοράς εξοφλείται είτε εφάπαξ είτε τμηματικά σε 60 ισόποσες, άτοκες, μηνιαίες δόσεις, με το ποσό της κάθε δόσης να είναι τουλάχιστον 100 ευρώ. Αν υπάρξει εφάπαξ εξόφληση, προβλέπεται έκπτωση κατά 10% στο τίμημα εξαγοράς.
Με τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες ψηφίστηκαν πρόσφατα εκτιμάται ότι η διαδικασία για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου θα κινηθεί με ταχύτερους ρυθμούς καθώς:
Καταργήθηκε η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος για την υποβολή της αίτησης εξαγοράς.
Δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τουλάχιστον πέντε χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης.
Καταργήθηκε η απαίτηση προσκόμισης αεροφωτογραφιών, δεδομένου ότι δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή μη ακινήτου.
Βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς αποτελεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου, με εκπτώσεις οι οποίες φτάνουν ακόμα και το 80%, ανάλογα με τον χρόνο κατοχής, το είδος του ακινήτου, τον χρόνο άσκησης ένδικων μέσων και πιθανές δικαστικές αποφάσεις.
Οι προϋποθέσεις
Για την υποβολή αίτησης εξαγοράς έχει καταργηθεί η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσματος ενώ το προηγούμενο πλαίσιο προέβλεπε ότι πρέπει να υπάρχει κτίσμα που να έχει ανεγερθεί το αργότερο έως 31.12.1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως 31.12.1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής. Παράλληλα:
Δεν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου με αυθαίρετο κτίσμα ενώ δεν τροποποιείται καθόλου, άμεσα ή έμμεσα, η νομοθεσία σε σχέση με την τακτοποίηση αυθαιρέτων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώματος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειμένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.
Σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά κατά την υποβολή της αίτησης, ο νόμος προβλέπει δεκαήμερη προθεσμία ενημέρωσης του αιτούντος.
Για λόγους δημοσίου συμφέροντος, το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει εξαιρέσεις από το δικαίωμα εξαγοράς και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προσδιορίσουν αυτές τις περιοχές μέσα σε έξι μήνες από την ψήφιση του νόμου, με αιτιολογημένη γνώμη.
Οι εκπτώσεις
Μια σειρά εκπτώσεων έρχονται να περιορίσουν την αντικειμενική αξία του ακινήτου, η οποία αποτελεί τη βάση υπολογισμού του τιμήματος εξαγοράς. Μάλιστα με τις τελευταίες βελτιώσεις που ψηφίστηκαν, το τίμημα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αμφισβήτησης της κυριότητας του δημοσίου ακινήτου διαμορφώνεται με έκπτωση:
50% για αιτούντα που έχει αναγνωρισθεί από πρωτοβάθμιο δικαστήριο ως κύριος του ακινήτου ή που έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές και έχει ασκηθεί αγωγή από το Δημόσιο ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης αγωγής
70% αν ο αιτών έχει ασκήσει ένδικο μέσο κατά δικαστικής απόφασης για την αναγνώριση της κυριότητας του ακινήτου έως 31.12.2022.
Παρέχεται ειδική έκπτωση 80% επί της αντικειμενικής αξίας, για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντος (ή του αρχικού δικαιοπαρόχου) ως αποτέλεσμα μαζικής εγκατάστασης πληθυσμιακών ομάδων πριν από το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίμημα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»