Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών «αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σπουδαίο Έλληνα σκηνοθέτη και παραγωγό, Γιώργο Σγουράκη» και όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της «ο θάνατός του μας γεμίζει συγκίνηση και υπογραμμίζει ένα ανεκπλήρωτο κενό στον χώρο του ελληνικού Πολιτισμού».

«Ο Γιώργος Σγουράκης», προστίθεται, «υπήρξε πρωτοπόρος της ανανέωσης του ντοκιμαντέρ, με κορυφαία την πολυβραβευμένη εκπομπή της δημόσιας τηλεόρασης "Μονόγραμμα" μια από τις σημαντικότερες σειρές ντοκιμαντέρ, που κάλυψε επί δεκαετίες όλες τις εκφάνσεις του ελληνικού πολιτιστικού τοπίου, με τη συνεργασία δεκάδων νέων Ελλήνων σκηνοθετών υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση τόσο του ίδιου του Γιώργου Σγουράκη όσο και της γυναίκας του Ηρώς Σγουράκη».

Συλλυπητήριο για τον θάνατο του Γιώργου Σγουράκη

Με θλίψη αποχαιρετούμε τον Χανιώτη σκηνοθέτη και παραγωγό Γιώργο Σγουράκη, έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην καταγραφή των προσωπικοτήτων που συνετέλεσαν στη διαμόρφωση του πολιτιστικού γίγνεσθαι της χώρας μας. 

Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 η εκπομπή «Μονόγραμμα», που δημιούργησαν από κοινού με τη σύζυγό του Ηρώ, φιλοξένησε δημιουργούς όπως ο Γιάννης Ρίτσος, ο Γιώργος Σεφέρης, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις και πολλούς άλλους σε ένα σύνολο εκπομπών που ξεπερνάει τις τετρακόσιες.

Παρά την καταξίωσή του σε εθνικό επίπεδο, το βλέμμα του ήταν πάντοτε στραμμένο και στην Κρήτη, αναδεικνύοντας μέσα από το «Μονόγραμμα» προσωπικότητες του τόπου μας, δημιουργώντας το ντοκιμαντέρ «Αυτή είναι η Κρήτη» καθώς και το «Αρχείο Κρήτης», με οπτικοακουστικά ντοκουμέντα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, όλα τα διασωθέντα ηχητικά αρχεία με τη φωνή του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Η παρακαταθήκη που αφήνει είναι πολύτιμη για τον ελληνικό πολιτισμό και το κενό δυσαναπλήρωτο. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του. 

Αντιπεριφερειάρχης Χανίων

Νικόλαος Καλογερής