Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εστίασης στην Κρήτη, προκειμένου να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα λειτουργίας με τους αυστηρούς κανόνες, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

Ηδη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες οι επαγγελματίες που σέβονται τους πελάτες τους τηρούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας, με ευλάβεια, ώστε ο κόσμος και να απολαμβάνει την έξοδο του και βέβαια να αισθάνεται ασφαλής.

Οι επαγγελματίες εφαρμόζουν κάθε κανόνα λειτουργίας προστατεύοντας τόσο τον κόσμο που προτιμά τις επιχειρήσεις τους, όσο και τα καταστήματα τους που θα παραμένουν καθαρά από τον αόρατο εχθρό και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να στιγματιστούν και παράλληλα πέρα από το βαρύ πρόστιμο να χάσουν τις δουλειές οι εργαζόμενοι.

Με το έκτο και έβδομο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, που ισχύει από 6 Ιουνίου έως 1 Ιουλίου, επιστρέφουν στις δουλειές τους 89.000 εργαζόμενοι αριθμός που αντιστοιχεί στο 13% όσων είχε ανασταλεί με κυβερνητική απόφαση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η εργασία τους.

Ταυτόχρονα επαναλειτουργούν 63.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 24% αυτών.

Οι κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων και υπηρεσιών που άνοιξαν τις πόρτες τους στις 6 και 8 Ιουνίου, ακολουθούν παρακάτω. 

Για την λειτουργία των εσωτερικών χώρων εστίασης των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που επαναλειτουργούν, ισχύουν τα εξής:

·         Ορίζεται μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών σύμφωνα με τη σχέση του ενός (1) πελάτη ανά 2,20 τ.μ. συνολικής αδειοδοτούμενης επιφάνειας.
• Παραμένει σε ισχύ η διάταξη για την λειτουργία των υπαιθρίων και ημιυπαιθρίων χώρων
• Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,90 μ. έως 1,80 μ.
• Όταν η διάθεση των γευμάτων γίνεται με τη διαδικασία του μπουφέ, τότε πραγματοποιείται από υπαλλήλους-σερβιτόρους της επιχείρησης, χωρίς να έρχεται σε επαφή ο πελάτης με τα σκεύη σερβιρίσματος και μεταξύ των προσφερόμενων γευμάτων και των καταναλωτών τοποθετείται διαφανές πέτασμα
• Η απόσταση μεταξύ των εξυπηρετούμενων στον μπουφέ ορίζεται τα 1,5 μέτρα.
• Συστήνεται όπου δύναται, να προσφέρονται έτοιμοι συνδυασμοί προϊόντων.

Τα κέντρα διασκέδασης λειτουργούν με τους κανόνες λειτουργίας της εστίασης όπως ισχύουν για υπαίθριους ημιυπαίθριους και εσωτερικούς χώρους και επιπροσθέτως• Σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των κέντρων διασκέδασης απαγορεύεται η χρήση των μπαρ ως χώρου παραμονής των πελατών.

Για τις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ίντερνετ καφέ ισχύει, η σχέση ατόμων όπως ορίζεται για τον εσωτερικό χώρο της εστίασης δηλαδή ένας πελάτης ανά 2,2τμ και επιπροσθέτως θα πρέπει να τοποθετείται πέτασμα μεταξύ των θέσεων των παικτών.

Στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρονται όλοι οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας, δηλαδή οι ΚΑΔ, που αντιστοιχούν στους οικονομικούς φορείς που προαναφέρθηκαν. Επίσης, στο δελτίο τύπου αναλύονται και εξειδικεύονται όλοι οι κανόνες λειτουργίας και παραδείγματα εφαρμογής αυτών.

Τέλος, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός των παραλιών, λειτουργούν ως προς την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, σύμφωνα με τους κανόνες που ισχύουν στην εστίαση.

Επίσης, σ’ αυτούς τους χώρους επιτρέπεται:

• η πώληση αλκοόλ
• η αναμετάδοση μουσικής και
• η παρασκευή φαγητού.
Συστήνεται η αποφυγή διοργάνωσης εκδηλώσεων που μπορούν να προκαλέσουν συνάθροιση κοινού και συνωστισμό.