1. Για το χταπόδι με παντζάρια ξεκινάμε ως εξής: σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν καλά, ανακατεύοντας όμως συχνά για να μην καούν.
  2. Προσθέτουμε τα παντζάρια και τα σκόρδα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
  3. Ρίχνουμε το χταπόδι, ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μια-δυο φορές μέχρι να αλλάξει χρώμα και σβήνουμε με το ξίδι.
  4. Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το ξίδι, και προσθέτουμε τις δάφνες, το κύμινο, το πιπέρι και το μπούκοβο.
  5. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της.
  6. Σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά, μέχρι τα υλικά να μαλακώσουν καλά με τα υγρά που θα βγάλει το χταπόδι και το φαγητό να μελώσει και να μείνει με το λάδι του.
  7. Αν χρειαστεί, προσθέσουμε κατά το μαγείρεμα ελάχιστο ζεστό νερό, με φειδώ όμως. Καλό είναι το φαγητό να μαγειρευτεί στα υγρά του χταποδιού.
  8. Αν στο τέλος τα παντζάρια «κρατάνε», βγάζουμε το χταπόδι και τα μαγειρεύουμε μόνα τους μέχρι να μαλακώσουν, προσθέτοντας αν χρειαστεί νερό.
  9. Το χταπόδι με παντζάρια σερβίρεται ζεστό.

Υλικά

Μερίδες: 4-5

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 191.

 

Κοτόπουλο γεμιστό με κουκουνάρι

Ταλιατέλες με θαλασσινά