Ντροπή και αίσχος. Καθαρή κλοπή στο Φάληρο, με τον Πορτογάλο διαιτητή, Ζοάο Πινέιρο, να ακυρώνει καθαρό γκολ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις με το σκορ στο 0-0 και να… τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα!

Ο Βρουσάι στο 90’ με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπρινιόλι, αλλά ο Ιβηρας διαιτητής με το «έτσι θέλω» ακύρωσε το γκολ, αφού είδε πρώτα τη φάση στο VAR, για οφσάιντ του Ελ Αραμπί.


Ένα πεντακάθαρο γκολ, με τον Πορτογάλο ρέφερι να τινάζει στον αέρα το πρωτάθλημα και να κλέβει τη νίκη από τον Ολυμπιακό, όπως είχε κάνει ο Δανός Γιάκομπ Κέλετ στο ντέρμπι του πρώτου γύρου, όταν είχε δώσει στις καθυστερήσεις ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, με το οποίο οι Πράσινοι είχαν ισοφαρίσει σε 1-1.

Ο Ζοάο Πινέιρο, που σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης έκανε ότι μπορούσε για να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός, αλλοίωσε το αποτέλεσμα και μαζί το πρωτάθλημα, αφού η ομάδα του Μίτσελ δικαιούνταν τη νίκη και θα μπορούσε να την είχε πάρει εάν ο Πορτογάλος δεν είχε ακυρώσει το πεντακάθαρο γκολ του Βρουσάι.

Ένα ντέρμπι στο οποί ο Ολυμπιακός «πάτησε» τον Παναθηναϊκό, όπως είχε κάνει και στην Λεωφόρο, με τους Ερυθρόλευκους να έχουν 14 τελικές, εκ των οποίων οι 5 στον στόχο, ενώ οι Πράσινοι είχαν μόλις 4, εκ των οποίων μόνο η 1 στον στόχο. Ενα παιχνίδι – μονότερμα, με τους Πειραιώτες να κυριαρχούν, αλλά να βλέπουν στο τέλος τον Πινέιρο να τους κλέβει τη νίκη μέσα από τα χέρια και να αλλοιώνει το αποτέλεσμα της αναμέτρησης.

 
Εάν ο Ολυμπιακός είχε πάρει τη νίκη, όπως δικαιούνταν, θα μείωνε στους δύο τη διαφορά από τον Παναθηναϊκό, αλλά μετά την τραγική διαιτησία του Πινέιρο και την ακύρωση του γκολ του Βρουσάι, η διαφορά παρέμεινε στους πέντε. Οι Πράσινοι είναι στην πρώτη θέση με 55, η ΑΕΚ ακολουθεί με 53 και ο Ολυμπιακός είναι στην τρίτη θέση με 50.

Ετσι παρατάχθηκαν

Ο Μίτσελ ξεκίνησε τον Ολυμπιακό με τον Πασχαλάκη μπροστά από τα δοκάρια και τους Ροντινέι, Σωκράτη, Μπα και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας. Οι Εμβιλά και Χουάνγκ ήταν στα χαφ, με τους Μπιέλ, Φορτούνη και Κανός πίσω από τον Μπακαμπού. Από την άλλη, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε τον Παναθηναϊκό με 4-3-3, έχοντας τον Μπρινιόλι μπροστά από την εστία και τους Βαγιαννίδη, Σένκεφελντ, Σάρλια και Χουάνκαρ στην τετράδα της άμυνας. Οι Κουρμπέλης, Ρούμπεν και Μπερνάρ ήταν στα χαφ, με τους Παλάσιος και Μαντσίνι στα δύο άκρα και τον Ιωαννίδη στην κορυφή της επίθεσης.

Δοκάρι και ευκαιρίες για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε καλύτερα το παιχνίδι και είχε δοκάρι στο 4ο λεπτό με τον Σεντρίκ Μπακαμπού. Οι Ερυθρόλευκοι πίεσαν τον Σάρλια και έκλεψαν έξω από τη μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού, ο Φορτούνης έδωσε στον Μπακαμπού, αυτός σούταρε από πλάγια θέση, αλλά η μπάλα χτύπησε στο δοκάρι της εστίας του Μπρινιόλι και έφυγε άουτ.

Στο 13’ ο Παναθηναϊκός απάντησε στην ευκαιρία του Ολυμπιακού με τον Παλάσιος. Ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός του Τριφυλλιού μπήκε στην περιοχή των Πειραιωτών και σούταρε από πλάγια θέση, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο, με την μπάλα να παίζεται κυρίως στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Οι Πειραιώτες πίεζαν ψηλά και έψαχναν το λάθος στην άμυνα του Παναθηναϊκού, που θα τους  έδινε την ευκαιρία να φανούν απειλητικοί απέναντι στον Μπρινιόλι.

Στο 34’, μετά από εκτέλεση φάουλ του Φορτούνη, οι Ερυθρόλευκοι έφτασαν μια ανάσα από το 1-0! Μετά την κεφαλιά του Εμβιλά, η μπάλα έφτασε στον Κανός, ο Μπρινιόλι είχε ήδη πέσει όταν σούταρε ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, αλλά ο Ιβηρας έστειλε την μπάλα άουτ!

Τεράστια ευκαιρία για τον Ολυμπιακό, ο οποίος στο 45’ είχε μια ακόμα τελική, αυτή τη φορά με τον Ροντινέι. Ο Βραζιλιάνος μπακ προωθήθηκε από δεξιά, βρέθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή του Τριφυλλιού, συνέκλινε και σούταρε, αλλά ο Μπρινιόλι μπλόκαρε. Οι Πειραιώτες είχαν ευκαιρίες για να ανοίξουν το σκορ, αλλά δεν κατάφερε να σκοράρουν, με το πρώτο μέρος να ολοκληρώνεται με τον φωτεινό πίνακα στο Καραϊσκάκη να δείχνει 0-0.

Χωρίς αλλαγές, νέες ευκαιρίες με Κανός

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε χωρίς αλλαγές από τους δύο προπονητές, με τον Ολυμπιακό στο 50’ και στο 52’ να έχει δύο ακόμα τελικές με τον Σέρτζι Κανός.

Στην πρώτη περίπτωση ο Ισπανός μεσοεπιθετικός έκανε το φαλτσαριστό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της εστίας του Μπρινιόλι.  Στη δεύτερη ο Κανός βρέθηκε μέσα στην μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού και σούταρε από αριστερά, αλλά η μπάλα κόντραρε στον Σάρλια και έφυγε κόρνερ.

Πρώτες αλλαγές, ευκαιρίες με Μασούρα και Σωκράτη

Στο 60’ ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε τις πρώτες του αλλαγές στο παιχνίδι, με τους Σπόραρ και Κώτσιρα να παίρνουν τις θέσεις των Βαγιαννίδη και Ιωαννίδη. Οκτώ λεπτά αργότερα ο Μίτσελ απάντησε με τους Ελ Αραμπί και Μασούρα αντί των Μπακαμπού και Μπιέλ.

Στο 72’ ο Γιοβάνοβιτς έβαλε στο ματς και τους Πούχατς και Τσέριν αντί των Χουάνκαρ και Κουρμπέλη. Ένα λεπτό μετά τις αλλαγές, ο Ολυμπιακός απείλησε με τον Μασούρα.

Ο Φορτούνης άνοιξε πολύ ωραία στον Μασούρα, αυτός μπήκε στην περιοχή και σούταρε, αλλά έστειλε την μπάλα άουτ. Στο 74’ οι Ερυθρόλευκοι έχασαν τεράστια ευκαιρία, αυτή τη φορά με τον Σωκράτη. Ο Φορτούνης εκτέλεσε το φάουλ που είχαν κερδίσει οι Πειραιώτες από αριστερά, ο έμπειρος μπακ πήρε την κεφαλιά, αλλά ο Μπρινιόλι απέκρουσε σε κόρνερ.

Στο 80’ ο Παναθηναϊκός απάντησε στις ευκαιρίες του Ολυμπιακού, με τον Σπόραρ. Ο Σλοβένος επιθετικός του Τριφυλλιού σούταρε από το ύψος της μεγάλης περιοχής, αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι της εστίας του Αλέξανδρου Πασχαλάκη.

Ένα λεπτό αργότερα ο Μίτσελ έκανε δύο ακόμα αλλαγές, με τους Ραμόν και Βαλμπουενά αντί των Ρέαμπτσιουκ και Φορτούνη. Στο 85’ ο Χουάνγκ έκανε την μπαλιά στον Ελ Αραμπί, ο Μαροκινός επιθετικός έκανε την προβολή, αλλά δεν έπιασε όπως θα ήθελε την μπάλα και ο Μπρινιόλι ήταν στη σωστή θέση και μπλόκαρε. Στο 87΄οι δύο προπονητές ολοκλήρωσαν τις αλλαγές τους, με τον Βρουσάι αντί του Κανός και τον Τσοκάι αντί του Μπερνάρντ.

Κλοπή στο Φάληρο!

Δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στο παιχνίδι, ο Βρουσάι μπήκε στην μεγάλη περιοχή του Παναθηναϊκού και με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μπρινιόλι για το 1-0 του Ολυμπιακού. Το γκολ αρχικά μέτρησε, αλλά στη συνέχεια ο Πορτογάλος διαιτητής, Ζοάο Πινέιρο, εξέτασε τη φάση στο VAR και ακύρωσε το γκολ για οφσάιντ του Γιουσέφ Ελ Αραμπί στην αρχή της φάσης.

Ο Ιβηρας ρέφερι με το «έτσι θέλω» ακύρωσε το πεντακάθαρο γκολ του Βρουσάι και έκλεψε από τους Ερυθρόλευκους τη νίκη. Στο 90+9′ ο Πινέιρο απέβαλλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο, για χέρι στο κέντρο. Στα εναπομείναντα λεπτά δεν άλλαξε κάτι, με τον Ολυμπιακό να πατάει τον Παναθηναϊκό, να τον παίζει μονότερμα στη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού και να σκοράρει στο τέλος, αλλά να βλέπει τον Πορτογάλο να του κλέβει τη νίκη και να αλλοιώνει το αποτέλεσμα και το πρωτάθλημα…

Ολυμπιακός (Μίτσελ Γκονζάλεθ): Πασχαλάκης, Ροντινέι, Παπασταθόπουλος, Μπα, Ρέαμπτσιουκ (81′ Ραμόν), Εμβιλά, Χουάνγκ, Μπιέλ (68′ Μασούρας), Φορτούνης (81′ Βαλμπουενά), Κανός (88′ Βρουσάι), Μπακαμπού (68′ Ελ Αραμπί).

Παναθηναϊκός (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Μπρινιόλι, Βαγιαννίδης (61′ Κώτσιρας), Σένκεφελντ, Σάρλια, Χουάνκαρ (73′ Πούχατς), Ρούμπεν, Κουρμπέλης (73′ Τσέριν), Μπερνάρ (88′ Τσόκαϊ), Παλάσιος, Ιωαννίδης (60′ Σπόραρ), Μαντσίνι.

in.gr