Με εντατικούς ρυθμούς η προετοιμασία για την ένταξη της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO και για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για την παραχώρηση των Ενετικών Τειχών στο Δήμο Ηρακλείου 

 

Σύσκεψη εργασίας για τις παρεμβάσεις που χρειάζεται να υλοποιηθούν εξωτερικά του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού όπως έχει αποφασιστεί μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου, αλλά και για την πορεία της προετοιμασίας της προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού για την παραχώρηση των Ενετικών Τειχών είχε σήμερα ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων Γιώργος Σισαμάκης, Χωροταξικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δημοτικής Περιουσίας Στέλα Αρχοντάκη, Πολιτισμού Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

 

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου τόνισε ότι τα χρονικά περιθώρια για την πρόοδο των εργασιών και για τα δύο αυτά σημαντικά ζητήματα είναι εξαιρετικά στενά και είναι αναγκαία η στενή συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών για την επιτυχή τους έκβαση. 

 

Συγκεκριμένα, για το ζήτημα της ένταξης της Κνωσού στον κατάλογο της UNESCO με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, και με άξονα τον συγκεκριμενοποιημένο σχέδιο δράσης όπως αυτό συμφωνήθηκε κατά τη συνάντηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, αναλύθηκαν τα θέματα ευθύνης του Δήμου Ηρακλείου και εξετάστηκε η πρόοδος τους. Μεταξύ των ζητημάτων που συζητήθηκαν είναι η δρομολόγηση της συνάντησης με τους καταστηματάρχες έξω από τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού, οι οριοθετήσεις οικισμών και η διαπλάτυνση της δημοτικής οδού που οδηγεί στον οικισμό της Κνωσού.

 

Σχετικά με την προετοιμασία για την προγραμματική σύμβαση παραχώρησης των Ενετικών Τειχών στο Δήμο Ηρακλείου, ο Αλέξης Καλοκαιρινός διαπίστωσε ότι το προσχέδιο της σύμβασης βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο το οποίο και στη συνέχεια συζητήθηκε αναλυτικά προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες προσθήκες. 

 

Ανάλογες συναντήσεις εργασίας για τα δύο ζητήματα, αναμένεται να επαναληφθούν τις επόμενες εβδομάδες.