Στα εγκαίνια της Έκθεσης Φωτογραφίας της καινοτόμου πρωτοβουλίας τεχνολογιών αιχμής του Πράσινου Ταμείου: IRIS Green Witness στο Ηράκλειο παραβρέθηκε ο Γιώργος Αλεξάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Εντεταλμένος  Ευρωπαϊκών - Διεθνών Θεμάτων και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού CPMR για την Ενέργεια και το Κλίμα. Την έκθεση στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης. 

 

Ο κ. Αλεξάκης κατά το χαιρετισμό του συνεχάρη τους διοργανωτές και τους 8 ταλαντούχους φωτογράφους: Σάκη Αγοραστό, Νικόλα Ζαχαρόπουλο, Ντιάνα Ζερβάκη, Γιώργο Καλδίρη, Λεοντίνη Λυμπρίτη, Μανόλη Πρινιανάκη, Γιάννη Τζώρτζη και Παναγιώτα Τσιοφύλα. 

 

Ανέφερε, ότι, το φωτογραφικό υλικό τους αναδεικνύουν τις περιοχές ιδιαίτερου κάλλους, τοπίου, πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, τα φυσικά και ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα, τα μοναδικά μνημεία UNESCO στην Κρήτη, τα Γεωπάρκα της Σητείας και του Ψηλορείτη και του Αποθέματος Βιόσφαιρας της Σαμαριάς αλλά και κάθε άλλη τέτοια περιοχή που χρήζει περιβαλλοντικής προστασίας, βιώσιμης  ανάπτυξης και ορθής διαχείρισης.

 

Εξάλλου, όπως δήλωσε ο ίδιος, κατά την περιήγηση στις φωτογραφίες της έκθεσης ο επισκέπτης διαπιστώνει στην πράξη την καινοτόμο πρωτοβουλία του IRIS: Green Witness που αξιοποιεί  την τεχνολογία για την κοινωνική ευαισθητοποίηση μέσω της τέχνης της περιβαλλοντικής φωτογραφίας.

 

Ο Γιώργος Αλεξάκης, τονίζοντας τη συνεχή υποστήριξη και το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Κρήτης, υπογράμμισε τη σημασία:

 

  • της ευαισθητοποίησης τόσο των μονίμων κατοίκων των περιοχών όσο και των επισκεπτών του νησιού 
  • της ενεργοποίησης των οικείων Δήμων, των φορέων διαχείρισης, των περιβαλλοντικών οργανώσεων, των τοπικών συλλόγων, των νέων και των μαθητών- αυριανών πολιτών.
  •  Της αξιοποίησης της επιστημονικής γνώσης, της κεφαλαιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την προστασία των προστατευόμενων περιοχών, της βιοποικιλότητας και του φυσικού τοπίου, σε συνέχεια των επιτυχημένων δραστηριοτήτων των επιστημονικών ιδρυμάτων του νησιού μας

 

Η πρωτοποριακή αυτή έκθεση φωτογραφίας διοργανώνεται από την περιβαλλοντική οργάνωση Green Project και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και συνεχίζεται στα Χανιά και στη Σητεία. 

 

Στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στο  Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Ηράκλειο παρευρέθηκαν ακόμη: ο Δημήτρης Παττακός Δ/ντής ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, ο  Χαράλαμπος Φασουλάς Ερευνητής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, ο Γιάννης Τζώρτζης Πρόεδρος Green Project κ.α.