Η κρίσιμη ώρα της απολογίας ενώπιον της Δικαιοσύνης έφτασε για την Εύα Καϊλή, η οποία το πρωί της Πέμπτης (10:00 ώρα Ελλάδας) θα παρουσιαστεί στον ανακριτή στις Βρυξέλλες για την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με τη συμμετοχή του Κατάρ στο περιβόητο Qatargate.

Αυτή τη φορά, η ίδια θα είναι παρούσα στο δικαστήριο επιδιώκοντας να αποφύγει την προφυλάκισή της. Η ελληνίδα ευρωβουλευτής θα προσπαθήσει να αποδείξει την αθωότητά της και από εκεί θα κριθεί εάν θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τη δίκη της ή εάν θα βγει με περιοριστικούς όρους, ή με ηλεκτρονικό βραχιολάκι.

Tο δικαστικό συμβούλιο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει με τον Ομοσπονδιακό εισαγγελέα να έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση στην απόφαση εντός 24 ωρών.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται να είναι μακρά, ενώ σε κάθε περίπτωση θα κριθεί εάν η ίδια είναι ύποπτη φυγής ή αν υπάρχει η υποψία ότι ενδέχεται να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Η Εύα Καϊλή είχε λάβει αναβολή την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω πληροφοριών ότι έχει ομολογήσει στις Αρχές πως γνώριζε τη δράση του Αντόνιο Παντσέρι, αλλά και την ύπαρξη χρηματικών ποσών στο σπίτι της.

Επί ώρες οι δικηγόροι προετοίμασαν την απολογία

Την Εύα Καϊλή επισκέφθηκαν στη φυλακή οι συνήγοροί της, Μιχάλης Δημητρακόπουλος και Αντρέ Ριζόπουλος και επί τέσσερις ώρες συζητούσαν την υπερασπιστική της γραμμή ενώπιον του βελγικού δικαστηρίου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε αμέσως μετά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ευρωβουλευτής είναι απογοητευμένη από τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής φέρεται να βρίσκεται «σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση και ιδιαίτερα προβληματισμένη», σύμφωνα με τον συνήγορό της.

«Ήμασταν πολλές ώρες με την κυρία Καϊλή. Είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία και δεν υπάρχει μεγαλύτερο αγαθό από την ελευθερία», είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

Η υπερασπιστική γραμμή

Ο κ. Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι η Εύα Καϊλή «αισθάνεται προδομένη από τον σύντροφό της. Τον εμπιστεύθηκε, τη διέψευσε». Όπως τόνισε, αύριο «το ζητούμενο δεν είναι αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά το μόνο που θα κριθεί είναι εάν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να μείνει στις φυλακές». Μάλιστα, επικαλέστηκε τον έτερο συνήγορο της Εύας Καϊλή, Αντρέ Ριζόπουλο, ο οποίος εκτίμησε πως «καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής» και πως «είναι δύσκολα τα πράγματα».

Οι δικηγόροι της Εύας Καϊλή θα προσπαθήσουν να πείσουν τις Αρχές για δύο πράγματα:

  • Αφενός ότι η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δεν είναι ύποπτη φυγής
  • Αφετέρου ότι δεν θα εμποδίσει τις έρευνες είτε αλλοιώνοντας στοιχεία, είτε μιλώντας με πρόσωπα – κλειδιά

«Έχουμε ισχυρά νομικά επιχειρήματα για να αφεθεί ελεύθερη. Ένας άνθρωπος που έχει χάσει την ελευθερία του είναι δυστυχής και όταν έχει και ένα παιδάκι δύο ετών που τον περιμένει, είναι ορφανό ουσιαστικά γιατί και ο πατέρας είναι στη φυλακή, είναι περισσότερο δυστυχισμένος. Θα πολεμήσουμε γιατί η κ. Καϊλή ούτε ύποπτη φυγής είναι, ούτε έχει τη δυνατότητα να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία» κατέληξε ο Μ. Δημητρακόπουλος και τόνισε ότι «με καθαρά νομικά κριτήρια, μπορώ να πω ότι έχω αισιοδοξία». ΙΝ