Του Νότη Μαριά*

Η επικράτηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν και οι χιλιάδες πρόσφυγες που συνωστίζονται πλέον στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προσπαθώντας να διαφύγουν  προς  τη Δύση, επανέφεραν στο προσκήνιο το Προσφυγικό με ακόμη μεγαλύτερη ένταση. Την φορά αυτή οι χώρες του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ αφού έχυσαν κροκοδείλια δάκρυα για τους συνεργάτες τους στο Αφγανιστάν προσπαθούν να αποποιηθούν των ευθυνών τους. Έτσι και με το νέο του Διάγγελμα στις 20/8/2021 ο Τζο Μπάιντεν  ως νέος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας του και αδιαφορεί για τα εκατομμύρια Αφγανών  προσφύγων οι οποίοι πλέον αναμένεται μέσω Ιράν και Τουρκίας να πλημμυρίσουν την Ευρώπη. Εγκαταλείποντας λοιπόν κακής κακώς το Αφγανιστάν οι ΗΠΑ δείχνουν τις προθέσεις τους αφού έχουν εγκρίνει μόνο 34.500 βίζες Αφγανών συνεργατών τους αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους πάνω από 300.000 Αφγανούς που συνεργάστηκαν με τις αμερικανικές δυνάμεις  ( www.nytimes.com 16/8/2021). Αλλά και το Λονδίνο ακολουθώντας την ίδια τακτική δήλωσε ότι τα επόμενα χρόνια προτίθεται να φιλοξενήσει συνολικά  20.000 Αφγανούς πρόσφυγες (www.euronews.com 18/8/2021).

Τώρα ΝΑΤΟ και ΕΕ αφού έσπειραν θύελλες  στο Αφγανιστάν θα θερίσουν τους ανέμους των νέων προσφυγικών ρευμάτων. Μόνο που ενώ την ευθύνη για τη διάλυση του Αφγανιστάν την έχουν κυρίως οι ΗΠΑ-Βρετανία –Γαλλία και οι άλλες μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ τελικά τη νύφη κινδυνεύουμε να την πληρώσουμε εμείς στην Ελλάδα  ως χώρα στην οποία θα καταφθάσουν τα καραβάνια των Αφγανών προσφύγων καθ΄ οδόν προς τις χώρες του ευρωπαϊκού σκληρού πυρήνα.

Έτσι η Δύση όπως και στην περίπτωση της Συρίας και της Λιβύης έτσι και στο Αφγανιστάν με την επέμβασή της διάλυσε άλλη μια χώρα και τώρα προκαλεί ένα νέο τεράστιο προσφυγικό κύμα που απειλεί να πνίξει κυρίως την Ελλάδα. Γιατί παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης περί σφραγίσματος των ελληνικών συνόρων και τις διακηρύξεις ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει ξέφραγο αμπέλι είναι προφανές ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε πολιτικά, διπλωματικά και επιχειρησιακά μιας και η Τουρκία σε συνεργασία με τους Ταλιμπάν θα εργαλειοποιήσει για άλλη μια φορά το προσφυγικό και θα στείλει κυρίως στα νησιά του Αιγαίου δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες. 

Αυτό άλλωστε φάνηκε από τη δήλωση του Ερντογάν στις 19/8/2021 ότι η Τουρκία δεν θα γίνει «ασφαλές καταφύγιο Αφγανών προσφύγων» (www.dailysabah.com 19/8/2021), θέση την οποία επανέλαβε και κατά την χθεσινή τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ταυτόχρονα σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ τα μηνύματα είναι ανησυχητικά ιδίως μετά τις πρόσφατες αποφάσεις τόσο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 17/8/2021 όσο και των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 20/8/2021 που κυριολεκτικά πατάνε τη μπάλα στην εξέδρα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές από το Αφγανιστάν.  

Μάλιστα το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συγκλείσθηκε στις 18/8/2021 αντί να ασχοληθεί με το Αφγανιστάν ασχολήθηκε με τις μεταναστευτικές ροές από Λευκορωσία σε Λιθουανία!!!. Έτσι από τις 86 γραμμές της Γραπτής Δήλωσης της Σλοβενικής Προεδρίας αφιερώθηκαν μόνο 3 γραμμές για την προσφυγική κρίση στο Αφγανιστάν. Εκεί εκφράζεται η ανησυχία της ΕΕ για τις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν και δηλώνεται ότι το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα ασχοληθεί συντόμως με το θέμα του Αφγανιστάν. 

Το ίδιο άλλωστε δήλωσε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ  ο οποίος επισήμανε με στόμφο ότι το θέμα της προσφυγικής κρίσης στο Αφγανιστάν θα απασχολήσει το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στη συνεδρίασή του στις 2-3- Σεπτεμβρίου!!! (www.consilium.europa.eu 17/8/2021).

Ενόψει όλων αυτών και καθώς το προσφυγικό τσουνάμι ήδη ξεκίνησε από το Αφγανιστάν για την Ευρώπη και κυρίως την Ελλάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αναλάβει διπλωματικές  πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ και να απαιτήσει άμεσα τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου για την αντιμετώπιση της νέας αυτής εκρηκτικής κατάστασης.  Έτσι:

1.Θα πρέπει άμεσα να ζητήσει την δίκαιη κατανομή των προσφυγικών ροών ανάμεσα σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ, απαιτώντας να θεσμοθετηθεί ρήτρα κατανομής των Αφγανών προσφύγων με βάση την έκταση, τον πληθυσμό, το ΑΕΠ και την ανεργία κάθε χώρας του ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό και με τον βαθμό εμπλοκής της κάθε χώρας στην εισβολή και κατοχή στο Αφγανιστάν. 

Ο 30 χώρες του ΝΑΤΟ έχουν πληθυσμό ένα δισεκατομμύριο κατοίκους και συνολικό ΑΕΠ, το 2019, λίγο πάνω από 39 τρις δολάρια σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του ΝΑΤΟ τον Μάρτιο 2021.  Επομένως η αναλογία για την χώρα μας είναι κάτι λιγότερο από το 1% και σε αυτό το ποσοστό κατανομής θα πρέπει να σταθούμε χωρίς καμία υποχώρηση. 

2.Να προτείνει λειτουργία hot-spots στις γειτονικές με το Αφγανιστάν χώρες που διατηρούν οικονομικές σχέσεις με την ΕΕ όπως είναι το Πακιστάν, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και  το Τουρκμενιστάν, καθώς επίσης και σε μη συνορεύουσες χώρες όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος όπου τόσο η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία ασύλου όσο και οι αντίστοιχες υπηρεσίες ασύλου των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ να δέχονται και να εξετάζουν τις αιτήσεις παροχής διεθνούς προστασίας που θα υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι.

3.Επιπλέον η εξέταση των αιτήσεων Ασύλου να γίνεται και στις πρεσβείες των κρατών του ΝΑΤΟ στις παραπάνω χώρες μέχρις ότου ιδρυθούν εκεί τα hot-spots.

4.Ανάληψη δράσης της Frontex εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας, για την πάταξη των κυκλωμάτων των διακινητών. 

5.Η παροχή κάθε μορφής κονδυλίων της ΕΕ και τελωνειακών και εμπορικών διευκολύνσεων προς Πακιστάν, Τουρκία και τις άλλες ως άνω τρίτες χώρες να γίνεται υπό την αίρεση αποδοχής εκ μέρους τους της ίδρυσης στην επικράτειά τους των παραπάνω hot-spots.

6.Τέλος οι υπόλοιπες χώρες των G-20, όπως η  Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα που είχαν στενές οικονομικές σχέσεις με το προηγούμενο καθεστώς της Καμπούλ (www.dw.com 17/8/2021) αλλά και η  Κίνα, η Ρωσία και η Ινδία που φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ρόλο στο Αφγανιστάν πρέπει επίσης να αναλάβουν τις ευθύνες τους φιλοξενώντας και αυτές  Αφγανούς πρόσφυγες.

*Ο Νότης Μαριάς είναι Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ – Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης πρώην Ευρωβουλευτής, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.