Γράφει ο Ζαχ. Δοξαστάκης*

Το ΚΙΝΑΛ με μια υποδειγματική διαδικασία ανέδειξε, πρόσφατα, με ισχυρή νομιμοποίηση, ως νέο  αρχηγό του, το Νίκο Ανδρουλάκη. Ένα νέο άνθρωπο, άφθαρτο που εκφράζει το λαϊκό αίσθημα, εμπνέει τις νέες γενιές και εξασφαλίζει την ιδεολογική και πολιτική καθαρότητα της παράταξης.

   Η πρώτη αντίδραση του εκλογικού σώματος σ´αυτή την πολιτική επιλογή είναι θετική. Αποτυπώνεται σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπικές έρευνες η άνοδος του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και διαφαίνεται ότι οι πολίτες επιστρέφουν στο πολιτικό γίγνεσθαι . Οι νέες γενιές  ενεργοποιούνται και ελπίζουν ότι τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία μας και αφορούν το περιβάλλον, την εργασία και την αναζωογόνηση του συστήματος , μόνο με μια σύγχρονη ηγεσία, τον αναγκαίο διάλογο και τη συμμετοχή των πολιτών θα επιλυθούν.

   Ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ θα κριθούν από την πολιτική και το πρόγραμμά τους. Ο ρόλος της πολιτικής είναι καθοριστικός στη λειτουργία της δημοκρατίας. Αν θέλουμε να ζήσουμε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η πολιτική είναι συνυφασμένη με την ύπαρξή μας. Η πολιτική αποτελεί χρέος και καθήκον για όλους μας. Διασφαλίζει την οργανωμένη αντιπαράθεση συμφερόντων και απόψεων και μας δείχνει τον τρόπο αντιμετώπισης και επίλυσης των σοβαρών προβλημάτων που συνδέονται με το μέλλον της Χώρας .

   Η αναβάθμιση της πολιτικής είναι ευθύνη και χρέος όλων μας. Το ποιοτικό αποτέλεσμα δεν θα προκύψει από την απομόνωση και την ενασχόληση των πολιτών με τις ιδιωτικές υποθέσεις τους, αλλά μόνο με την συνειδητοποίηση ότι οφείλουμε να αισθανθούμε και να λειτουργήσουμε ως παράγοντες του δημόσιου βίου.

   Η συμμετοχή του μέσου πολίτη στα κοινά σημαίνει υπεύθυνη και δημιουργική ενεργοποίηση.Η ενεργοποίηση αυτή θα υποστηριχθεί και θα εξασφαλισθεί μόνο με κομματικές οργανώσεις και σχηματισμούς βάσης, στις οποίες ο πολίτης μεταβάλλεται από ψηφοφόρος και οπαδός σε πολιτικά συνειδητοποιημένο όν, μέλος ενός κινήματος με ιδεολογικό προσανατολισμό.

   Το ΚΙΝΑΛ και η κοινωνία σήμερα έχουν ανάγκη τους συνειδητοποιημένους πολίτες και τα  μέλη των κομματικών σχηματισμών , οι οποίοι ελέγχουν, συγκαθορίζουν και συνδιαμορφώνουν τις θέσεις , τις επιδιώξεις του κόμματος, πάντα με γνώμονα τις γενικές αρχές τους. Το ΚΙΝΑΛ σύντομα, μέσα από διαδικασίες δημοκρατικού προγραμματισμού και ορθολογικής λειτουργίας, οφείλει να συγκροτήσει το πρόγραμμά του για την αντιμετώπιση των κεφαλαιώδους σημασίας πρόβλημάτων, όπως το αγροτικό, η παιδεία, η υγεία-περίθαλψη, η πολιτική κοινωνικών παροχών, η πολιτική τιμών και ημερομισθίων και οι αναπτυξιακοί στόχοι.

   Το πολιτικό πρόγραμμά του , δεν θα πρέπει να είναι κατάλογος ανέξοδων υποσχέσεων, ούτε ευχολόγιο. Επιβάλλεται να μελετηθούν με επιστημονικό τρόπο και σε βάθος όλλοι οι τομείς, ώστε να τεθεί στο λαό μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη πολιτική πρόταση.

Να μιλήσει στους απλούς ανθρώπους , στους μικρομεσαίους  με τη γλώσσα των αριθμών και συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Να αφήσει τις αφηρημένες και ασαφείς έννοιες και τα ιδεολογήματα.

   Το ΚΙΝΑΛ πρέπει να αποφύγει να καταστεί ένας προσωποπαγής πολιτικός σχηματισμός. Στην πολιτική πρυτανεύει η λογική και η ψυχρή αξιολόγηση των δεδομένων και όχι οι τυχαίοι παράγοντες και τα ανεξήγητα πάθη και ακρότητες. Το Κίνημα Αλλαγής για να κυριαρχήσει στον κεντροαριστερό χώρο και να αποκτήσει επιρροή στο λαό οφείλει να αναδείξει και να αξιοποιήσει ανθρώπους με καινούργιες και δημιουργικές απόψεις , με ισχυρή προσωπικότητα, κατάρτιση και ρεαλισμό.

   Οι σκέψεις των πολιτών συνεχώς περιστρέφονται επίμονα γύρω από τα σοβαρά προβλήματα που τους απασχολούν και μένουν άλυτα, ενώ ο χρόνος φεύγει. Τα προβλήματα αυτά αφορούν το σύνολο του λαού και όχι επί μέρους κατηγορίες ή ομάδες συμφερόντων , μικρές ή μεγάλες. Τελικά το χρέος μας, ως πολίτες, δεν εξαντλείται με την άσκηση του εκλογικού διξαιώματος. Απαιτείται η συμμετοχή των πολιτών και η διαμόρφωση και λειτουργία μιας υπεύθυνης κοινής γνώμης.

   Το ΠΑΣΟΚ , ως Κυβέρνηση, έδωσε στον ελληνικό λαό όραμα και εθνική περηφάνεια. Έκανε μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία. Η αλαζονεία, η αμετροέπεια, η διαφθορά και ο νεποτισμός,όμως, το οδήγησαν στο μαρασμό και την περιφρόνηση της κοινωνίας. Σήμερα αναβαθμισμένο, ανανεωμένο και με πολύ αυτοκριτική , είναι έτοιμο να τοποθετηθεί απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και να προσφέρει πολλά στην ανάπτυξη του δημόσιου διαλόγου και στο σωστό σχηματισμό και προσανατολισμό της κοινής γνώμης. Έτοιμο να απευθυνθεί στους νέους ανθρώπους , στα αγροτικά και μικροαστικά στρώματα και τη μεσαία τάξη.

   Το ΠΑΣΟΚ για να παίξει ξανά πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της χώρας , οφείλει να ανανεωθεί, να ηγηθεί της κεντροαριστεράς και να κυριαρχήσει , ως πολιτική δύναμη, με αυτονομία και αυθυπαρξία  ανάμεσα στη Δεξιά και στην Αριστερά.  Να μεταβάλει ριζικά τις πάγιες πρακτικές της ελληνικής πολιτικής.Τα κόμματα οφείλουν συνεχώς και σε κάθε βήμα τους να πείθουν και κυρίως για την ικανότητα και αποτελεσματικότητά τους και να δίνουν λύσεις παρά τα συγκρουόμενα συμφέροντα , τις πολιτικές αντιδικίες, διαμάχες και κοινωνικές συγκρούσεις.

   Ο λαός και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ κινητοποιήθηκαν πρόσφατα , κατά τη διαδικασία εκλογής αρχηγού , διαπνεόμενοι από τη μεγάλη ελπίδα και προσδοκία η νέα ηγεσία του , με αρχηγό το Νίκο Ανδρουλάκη, να διασφαλίσει την προώθηση στα επίπεδα λήψης των αποφάσεων των πιο άξιων , των αδιάφθορων , των ηθικά και πολιτικά άμεμπτων. Να επιτρέψει στους Έλληνες να κάνουν τις σωστές επιλογές στα πρόσωπα και περιορίσουν τους μηχανισμούς παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.

   Ο τόπος χρειάζεται και η κοινωνία απαιτεί βαθιές δομικές αλλαγές, σε μεγάλη κλίμακα, στα πρόσωπα και τις πολιτικές. Να επιλεγούν πρόσωπα που μπορούν να χαράξουν μια σωστή πορεία. Ανθρώπους με γνώση των προβλημάτων, ικανούς να επιλέξουν τις λύσεις που ανταποκρίνονται στο δημόσιο συμφέρον, έτοιμους να ακούσουν, χρειάζεται ο χώρος της πολιτικής.

*Ζαχαρίας Δοξαστάκης Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης & Οργάνωσης