Ο στρατός του Σουδάν επιτέθηκε αεροπορικώς σε βάση παραστρατιωτικής δύναμης κοντά στην πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια να επαναφέρει τον έλεγχο της χώρας, μετά από αιματηρές συγκρούσεις στις οποίες τραυματίστηκαν 595 άτομα και σκοτώθηκαν τουλάχιστον 56 άμαχοι.

Σύμφωνα με το Reuters, ο στρατός έπληξε μια βάση που ανήκε στις παραστρατιωτικές δυνάμεις ταχείας υποστήριξης (RSF) της κυβέρνησης στην πόλη Ομντουρμάν, η οποία γειτνιάζει με την πρωτεύουσα Χαρτούμ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες αργά το Σάββατο (15/04).

Ποια είναι η αιτία των συγκρούσεων

Ο στρατός και η πανίσχυρη δύναμη ταχείας υποστήριξης (RSF), η οποία, σύμφωνα με αναλυτές, αριθμεί 100.000 μέλη, ανταγωνίζονται για την εξουσία, καθώς οι πολιτικές παρατάξεις διαπραγματεύονται τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, αυτόπτης μάρτυρας άκουσε τον ήχο πυρών βαρέως πυροβολικού σε όλο το Χαρτούμ, το Ομντουρμάν και το κοντινό Μπαχρί, ενώ ακούστηκαν επίσης πυροβολισμοί στην πόλη Πορτ Σουδάν στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου δεν είχαν αναφερθεί νωρίτερα μάχες.

 

Τι δηλώνουν οι δύο πλευρές

Ο επικεφαλής του στρατού στρατηγός Abdel Fattah Al-Burhan δήλωσε στο Al Jazeera TV ότι οι RSF θα πρέπει να υποχωρήσουν: «Πιστεύουμε ότι αν είναι σοφοί θα γυρίσουν πίσω τα στρατεύματά τους που μπήκαν στο Χαρτούμ. Αλλά αν αυτό συνεχιστεί θα πρέπει να αναπτύξουμε στρατεύματα στο Χαρτούμ από άλλες περιοχές».

Οι ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν ότι δεν θα διαπραγματευτούν με τις RSF εκτός αν η δύναμη διαλυθεί. Ο στρατός είπε στους στρατιώτες που έχουν αποσπαστεί στην RSF να παρουσιαστούν σε κοντινές μονάδες του στρατού, οι οποίες θα μπορούσαν να μειώσουν τις τάξεις της RSF αν υπακούσουν.

Από την άλλη πλευρά, ο ηγέτης των RSF, στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, πιο γνωστός ως Χεμεντί, αποκάλεσε τον Μπουρχάν «εγκληματία» και «ψεύτη». «Ξέρουμε πού κρύβεσαι και θα σε βρούμε και θα σε παραδώσουμε στη δικαιοσύνη, αλλιώς θα πεθάνεις όπως κάθε άλλο σκυλί», δήλωσε ο Hemedti.

Μια παρατεταμένη αντιπαράθεση θα μπορούσε να βυθίσει το Σουδάν σε εκτεταμένες συγκρούσεις, καθώς παλεύει με την οικονομική κατάρρευση και τη φυλετική βία, εκτροχιάζοντας τις προσπάθειες να προχωρήσει σε εκλογές.

Σε κίνδυνο η πολιτική συμφωνία για τον εκδημοκρατισμό του Σουδάν

Οι συγκρούσεις ακολουθούν τις αυξανόμενες εντάσεις σχετικά με την ενσωμάτωση της RSF στον στρατό. Η διαφωνία είχε καθυστερήσει την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για τη μετάβαση στην δημοκρατία.

Ο συνασπισμός των πολιτικών ομάδων που υπέγραψε το σχέδιο της εν λόγω συμφωνίας τον Δεκέμβριο, ζήτησε το Σάββατο την άμεση παύση των εχθροπραξιών, ώστε να σταματήσει το Σουδάν να ολισθαίνει προς την πλήρη κατάρρευση. «Αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία της χώρας μας», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους. «Πρόκειται για έναν πόλεμο που κανείς δεν θα κερδίσει και που θα καταστρέψει τη χώρα μας για πάντα».

Η RSF κατηγόρησε τον στρατό ότι υλοποιεί μια συνωμοσία από πιστούς του πρώην ισχυρού προέδρου Ομάρ Χασάν αλ Μπασίρ -ο οποίος ανατράπηκε με πραξικόπημα το 2019- και ότι επιχειρεί ο ίδιος πραξικόπημα. Το πραξικόπημα του 2021 εκδίωξε τον πολιτικό πρωθυπουργό της χώρας.

Οι διεθνείς δυνάμεις – οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αφρικανική Ένωση – απηύθυναν έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών. 

Τι ανέφερε ο Άντονι Μπλίνκεν για την κατάσταση στο Σουδάν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είχε διαβουλεύσεις με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) για τις συγκρούσεις στο Σουδάν.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ότι είναι απαραίτητο οι εμπλεκόμενες πλευρές να παύσουν άμεσα τις εχθροπραξίες χωρίς όρους, ανέφερε ο Μπλίνκεν σε ανακοίνωση. Οι ΗΠΑ ανησυχούν πολύ για τα υψηλά επίπεδα βίας στο Σουδάν που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Πράγματι φαίνεται σε αυτές τις επιθέσεις να εμπλέκονται βαριά όπλα», δήλωσε ο αξιωματούχος που μεταβαίνει στο Τόκιο, όπου ο Μπλίνκεν θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7). «Η βασική μας ανησυχία είναι η ασφάλεια του προσωπικού μας καθώς και των Αμερικανών πολιτών εκεί», πρόσθεσε.

Η σύσταση του ΥΠΕΞ για το Σουδάν

Ανακοίνωση σχετικά με τις συγκρούσεις στο Σουδάν, που έχουν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άμαχοι εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τα μη απολύτως αναγκαία ταξίδια στο Σουδάν.

Παράλληλα συνιστάται στους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ήδη εκεί να ενημερώνονται τακτικά για τις εξελίξεις, να αποφεύγουν περιττές μετακινήσεις και να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. 

Δύο Έλληνες τραυματίστηκαν από ρουκέτα

«Ήρθαν δυο Έλληνες και μας ειδοποίησαν ότι πρέπει να σταματήσουμε γιατί έξω από το ναό έχει πολλά τανκς, πολύς στρατό και είναι επικίνδυνη η κατάσταση. Συντομεύσαμε τη λειτουργία όμως είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός καθώς αυτοί οι Έλληνες βγαίνοντας έξω από την εκκλησία και κατευθυνόμενοι προς το σπίτι τους, γιατί μένουν μέσα στην ελληνική κοινότητα, έπεσε δίπλα τους μια ρουκέτα και τους τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Είναι στο νοσοκομείο, περιμένουμε να δούμε αν θα τους χειρουργήσουν ή όχι» περιγράφει ο μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

«Χτυπάνε τη Μητρόπολη με σφαίρες, υπάρχουν Ελληνικές σημαίες απ’ έξω και ποτέ δεν έχει γίνει ξανά αυτό. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη από παντού βγαίνουν καπνοί. Προφανώς έχουν χτυπήσει υπουργεία γιατί γύρω από τη Μητρόπολη είναι τα υπουργεία εξωτερικών, εσωτερικών, δικαιοσύνης, το παλάτι. Προφανώς χτυπάνε τα υπουργεία απ’ ότι φαντάζομαι γιατί δεν μπορείς να βγεις έξω είναι πολύ επικίνδυνο» καταλήγει.ΙΝ