Ο βασιλιάς Κάρολος φέρεται να έχει συγκεντρώσει μια προσωπική καθαρή αξία 600 εκατομμυρίων λιρών – που ισοδυναμεί με περίπου 745 εκατομμύρια δολάρια σε δολάρια ΗΠΑ – σύμφωνα με μια νέα ανάλυση για τη Sunday Times Rich List.

Η υποτιθέμενη καθαρή του αξία ξεπερνά εκείνη της μητέρας του, της αείμνηστης βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η οποία πέθανε τον Σεπτέμβριο σε ηλικία 96 ετών. Πέρυσι, οι Sunday Times υπολόγισαν την καθαρή αξία των περιουσιακών της στοιχείων σε 370 εκατομμύρια στερλίνες – περίπου 460 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ξεχωριστοί συμβολισμοί που θα συνοδεύσουν την Στέψη του βασιλιά Καρόλου

Ποιοι είναι οι παράγοντες υπολογισμού της περιουσίας του Καρόλου

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υπεισέρχονται στον υπολογισμό της περιουσίας του ίδιου του βασιλιά – συμπεριλαμβανομένων δουκάτων, καθώς και του κτήματος Sandringham και του κάστρου Balmoral. Δουλειά του διαδόχου του θρόνου είναι να φροντίζει το Δουκάτο της Κορνουάλης, ενώ το Δουκάτο του Λάνκαστερ ελέγχεται από τον βασιλεύοντα μονάρχη, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο βασιλιάς Κάρολος ανέλαβε το 1969, όταν ήταν 21 ετών. Μετά τον θάνατο της βασίλισσας, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ κληρονόμησε την ιδιωτική περιουσία. Όταν ο βασιλιάς ήταν επικεφαλής του δουκάτου της Κορνουάλης, τους απέφερε σημαντικό κέρδος. Αύξησε τα ετήσια κέρδη τους κατά 42,6% σε 25,4 εκατομμύρια λίρες μεταξύ 2011 και 2022, σύμφωνα με την ανάλυση των Sunday Times.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, τα πλούτη του δουκάτου αυξήθηκαν σε 1,04 δισεκατομμύρια λίρες – δηλαδή σχεδόν κατά 50%, ανέφερε το δημοσίευμα. Σύμφωνα με τους Times, μεγάλο μέρος αυτού οφείλεται στα έσοδα που προέρχονταν από την «ενοικίαση εμπορικών ακινήτων» σε άλλες περιοχές της Αγγλίας, τα οποία «αντιστοιχούν σε περισσότερο από το ένα τρίτο των χρημάτων που έφεραν, συνολικά σε 17,6 εκατομμύρια λίρες.

Τα πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του Βασιλιά

Ο ίδιος έλαβε 212,7 εκατομμύρια λίρες από το δουκάτο μεταξύ 2012 και 2022, και προθυμοποιήθηκε να πληρώσει φόρο εισοδήματος για το ποσό αυτό, παρόλο που δεν ήταν απαραίτητο, σύμφωνα με τους Sunday Times. Ένας πρώην σύμβουλος του βασιλιά δήλωσε επίσης στο πρακτορείο ότι ο Κάρολος «έβαζε στην άκρη κάποια χρήματα από το δουκάτο» μετά το ακριβό διαζύγιό του από την αείμνηστη πριγκίπισσα Νταϊάνα.

Επιπλέον, το κτήμα Sandringham και το κάστρο Balmoral υποτίθεται ότι είναι τα «πιο πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία του βασιλιά». Με βάση άλλες εκτιμήσεις, οι Times υπολόγισαν την αξία του Sandringham σε 245 εκατομμύρια λίρες και του κάστρου Balmoral και της περιουσίας του σε συνολικά 210 εκατομμύρια λίρες. Σημείωσαν επίσης ότι το Sandringham φέρνει κάποια χρήματα από τον τουρισμό, καθώς προσφέρει περιηγήσεις σε σαφάρι και έχει μια εταιρεία χυμού μήλου, που ονομάζεται εύστοχα Sandringham Apple Juice.

Τόσο το κτήμα, όσο και το κάστρο ανήκαν στην αείμνηστη βασίλισσα, αλλά όταν εκείνη πέθανε, πέρασαν και τα δύο στον βασιλιά Κάρολο. Και, λόγω μιας απαλλαγής που θέσπισε ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τζον Μέιτζορ το 1993, δεν πλήρωσε φόρους κληρονομιάς όταν του δόθηκαν. Ο βασιλιάς κέρδισε επίσης ένα μέρος του πλούτου του από τη σειρά τροφίμων και προϊόντων του που ονομάζεται Duchy Originals, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο κοινό το 1990. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον ιστότοπο, είναι σήμερα η μεγαλύτερη μάρκα βιολογικών τροφίμων και ποτών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πότε θα γίνει η τελετή στέψης του Βασιλιά Καρόλου

Η είδηση αυτή έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες πριν από την τελετή στέψης του βασιλιά Κάρολου, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 6 Μαΐου στο Αβαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο. Η τελετή σηματοδοτεί την επίσημη μεταβίβαση της εξουσίας στον Κάρολο μετά το θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα μπορεί να μην πάνε σύμφωνα με το σχέδιο – την περασμένη εβδομάδα, ένα δημοσίευμα υποστήριξε ότι είχαν κάνει πρόβα την 90λεπτη τελετή μόνο μία φορά, ενώ ένα δεύτερο υποστήριξε ότι η επερχόμενη εκδήλωση είχε περιέλθει σε «χάος».ΙΝ