Μικρό πλοίο γερμανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης διέσωσε 41 μετανάστες που επέβαιναν σε «παραφορτωμένη» μεταλλική βάρκα στη Μεσόγειο χθες Τετάρτη, έκανε γνωστό το πλήρωμά του.

Το πλήρωμα του Nadir, που ανήκει στη RESQSHIP, γερμανική ΜΚΟ με έδρα το Αμβούργο, εξήγησε πως εντόπισε ασταθές, ακυβέρνητο πλεούμενο με μετανάστες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Μάλτας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, που «διήρκεσε μια ώρα», το πλήρωμα «μπόρεσε να επιβιβάσει και τους 41» ανθρώπους που βρίσκονταν στην ασταθή βάρκα, σημείωσε η ΜΚΟ, προσθέτοντας μέσω Twitter πως ανάμεσά τους είναι έγκυος, παιδί 4 ετών και έφηβοι.

Οι ιταλικές αρχές ειδοποίησαν το πλήρωμα του Nadir πως μπορεί να μεταφέρει τους διασωθέντες στη Λαμπεντούζα, μικρό νησί ανάμεσα στη Σικελία και τη βόρεια Αφρική.

Το μεταλλικό πλεούμενο έμεινε ακυβέρνητο λόγω βλάβης στη μηχανή.

Φωτογραφίες από τη διάσωση

 

Το Nadir είναι μικρό ιστιοπλοϊκό –μήκους 18 μέτρων– με δυο ιστία και μηχανή, δεν μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Όταν συμμετέχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης, το πλήρωμα συνήθως προσφέρει τις πρώτες βοήθειες, περιμένει μεγαλύτερα για να παραλάβουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας καταμετρά πάνω από 36.600 αφίξεις μεταναστών διά θαλάσσης ως τώρα φέτος, έναντι περίπου 9.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Νωρίτερα χθες, το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA μετέδωσε ότι κέντρο υποδοχής στη Λαμπεντούζα με ονομαστική χωρητικότητα 400 ανθρώπων φιλοξενεί 2.600 μετανάστες και αρκετά πλεούμενα έφθασαν στις ακτές του μικρού νησιού τις τελευταίες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΙΝ