Την ώρα που εντείνεται η διπλωματική πίεση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, ώστε να αποφευχθεί περιφερειακή κλιμάκωση, το Ισραήλ, ρίχνει λάδι στη φωτιά, συνεχίζοντας τις φονικές επιδρομές σε Λωρίδα αλλά και Λίβανο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πέντε τραυματίσθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στην πόλη Ναμπατίγια του νότιου Λιβάνου, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Παρά την αρνητική αντίδραση της Χαμάς, ΗΠΑ και Ισραήλ δήλωναν συγκρατημένη αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας
Σύμφωνα με το λιβανικό υπουργείο Υγείας, μεταξύ των νεκρών είναι μία γυναίκα και τα δύο παιδιά της, ενώ υπάρχουν επίσης πέντε τραυματίες από την επίθεση και η κατάσταση των δύο εξ αυτών θεωρείται κρίσιμη.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι το αεροπορικό πλήγμα είχε στόχο αποθήκη όπλων που χρησιμοποιούνταν από μαχητές της Χεζμπολάχ και πως έπληξαν επίσης «στρατιωτικές δομές» της οργάνωσης στις περιφέρειες Χανίν και Μαρούν Ελ Ρας, κοντά στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Συνεχίζουν το αιματοκύλισμα
Εξάλλου, δέκα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα στην πόλη Ζαουάιντα στο κέντρο της λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε σήμερα το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, ο πόλεμος, που ξέσπασε με τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δεν γνωρίζει ανάπαυλα και οι βιαιότητες συνεχίζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, όπου μια φονική επίθεση, που διαπράχθηκε από εβραίους εποίκους, έχει προκαλέσει σάλο.

Έπειτα από πάνω από δέκα μήνες σύγκρουσης, οι διπλωματικές προσπάθειες έχουν επίσης στόχο να αποφευχθεί μια απάντηση του Ιράν και των συμμάχων του, μεταξύ των οποίων η Χεζμπολάχ, στη δολοφονία, που αποδίδεται στο Ισραήλ, του αρχηγού της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, και στο θάνατο, την προηγουμένη, του στρατιωτικού αρχηγού του ισλαμιστικού λιβανικού κινήματος από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Στο Ισραήλ ο Μπλίνκεν
Το ερώτημα είναι αν η συμφωνία είναι ναι πιο «κοντά», ή μήπως πιο μακριά από ποτέ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν χθες, Παρασκευή, έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Ντόχα, μια τροποποιημένη πρόταση συμφωνίας για μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όμως η Χαμάς απέρριψε αμέσως τους «νέους όρους» που υποστήριξε πως θέτει το Ισραήλ.

Ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα», αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο
Οι μεσολαβητές -Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος- ανακοίνωσαν την επανάληψη των συνομιλιών την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο.

Η συμφωνία «ποτέ δεν ήταν τόσο κοντά», διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συνομίλησε με τους ηγέτες της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Ο αμερικανός πρόεδρος κάλεσε επίσης όλα τα μέρη να μην «υπονομεύουν» τις διαπραγματεύσεις. «Πιστεύω ότι έχουμε μια ευκαιρία», επέμεινε ο Μπάιντεν απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και δηλώνοντας «αισιόδοξος».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, πρόκειται να μεταβεί στο Ισραήλ για να επιδιώξει «να συνάψει μια συμφωνία» στη βάση της νέας πρότασης, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιμπάρτμεντ.


Συνεχίζει τις φονικές επιδρομές το Ισραήλ
Εσφαλμένη αισιοδοξία
Όμως δύο στελέχη της Χαμάς δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η οργάνωσή τους απορρίπτει τους «νέους όρους» του Ισραήλ.

Οι -κατά τη Χαμάς- «νέοι» ισραηλινοί όροι περιλαμβάνουν διατήρηση δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους του κινήματος που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Δεν θα δεχθούμε τίποτα λιγότερο από μια πλήρη κατάπαυση του πυρός, μια πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και την επιστροφή των εκτοπισμένων, μια συμφωνία ανταλλαγής ομήρων για κρατούμενους», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, μιλώντας στο Reuters, κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα», αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός κάλεσε τους μεσολαβητές να «ασκήσουν πίεση» στη Χαμάς, ενώ ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Αϊμάν Σαφάντι ζήτησε το αντίθετο στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, μια «άμεση και αποτελεσματική πίεση» στον Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Πολεμικά σχέδια κατά Ιράν μέσω διπλωματίας
Υποδεχόμενος στην Ιερουσαλήμ τους ομολόγους του της Βρετανίας Ντέιβιντ Λάμι και της Γαλλίας Στεφάν Σεζουρνέ, ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς υποστήριξε πως περιμένει από τους συμμάχους του «να ενωθούν με το Ισραήλ» για να «επιτεθούν στο Ιράν», αν η Τεχεράνη επιτεθεί στη χώρα του.


Από αριστερά: Ντέιβιντ Λάμι, Ισραέλ Κατζ και Στεφάν Σεζουρνέ.
Ο Σεζουρνέ χαρακτήρισε «απρεπές να γίνεται λόγος για απάντηση (…) ακόμα και αμυντική» την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη διπλωματικές προσπάθειες.

Το Ιράν θα υποστεί «κατακλυσμιαίες» συνέπειες σε περίπτωση που επιτεθεί στο Ισράηλ, προειδοποίησε από την πλευρά του υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο -την αυθεντικότητα του οποίου δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει το Γαλλικό Πρακτορείο- που δείχνει μέλη της να μετακινούνται μέσα σε μεγάλες σήραγγες, όπου φορτηγά μοιάζει να μεταφέρουν μεγάλους πυραύλους. Σε μια εικόνα, ένας εκτοξευτήρας πυραύλων στρέφεται προς τον ουρανό μέσα από μια καταπακτή.

Στην Ντόχα, η Χαμάς δεν συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις, στις οποίες πήραν μέρος μαζί με τους μεσολαβητές οι επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ και του Ισραήλ, όμως ενημερώνεται γι’ αυτές.

Τα αγκάθια
Σύμφωνα με Reuters, τα βασικά σημεία που παραμένουν «αγκάθια» ώστε να επιτευχθεί μία συμφωνία στον παλαιστινιακό θύλακα, έχουν να κάνουν με:

Την επιμονή του Ισραήλ ότι η εκεχειρία είναι δυνατή μόνο εάν καταστραφεί η Χαμάς
Τη θέση της Χαμάς που λέει ότι θα δεχτεί μόνο μια μόνιμη και όχι προσωρινή κατάπαυση του πυρός
Την χρονική διαδοχή των διευθετήσεων
Τον αριθμό και την ταυτότητα των Παλαιστινίων αιχμαλώτων που θα απελευθερωθούν μαζί με Ισραηλινούς ομήρους
Τον έλεγχο στα σύνορα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου
Την ελεύθερη κυκλοφορία των Παλαιστινίων εντός της Γάζας
Με πληροφορίες από ΑΠΕ, AFP, Reuters- ΙΝ