Με λαμπρότητα γίνεται σήμερα η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’, η πρώτη στη Βρετανία μετά από 70 χρόνια. Παρουσία περίπου 100 αρχηγών κρατών και άλλων αξιωματούχων, ο Κάρολος Γ’ θα στεφθεί επισήμως βασιλιάς στο Αββαείο του Ουέστμινστερ, το οποίο έχει φιλοξενήσει όλες τις στέψεις από το 1066 όταν ενθρονίστηκε ο Γουλιέλμος Α’ της Αγγλίας μέχρι και σήμερα. Δίπλα του θα στεφθεί βασίλισσα η σύζυγός του Καμίλα.

Στις 12:20 η πομπή με τον βασιλιά και την βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αββαείο, οπότε και θα φτάσουν στις 12:53. Στις 13:00, γίνεται η είσοδός τους από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει το τελετουργικό, που θα ολοκληρωθεί στις 14:00 με τη στέψη.

10.30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής έχουν αρχίσει να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας. 

Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας

Λίγες ώρες απομένουν για την ιστορική στέψη του Καρόλου Γ’, ο οποίος ανέλαβε την σκυτάλη της βρετανικής μοναρχίας, μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Είναι ο γηραιότερος μονάρχης που αναλαμβάνει τον θρόνο εδώ και χίλια χρόνια.

Ο Τσαρλς Φίλιπ Άρθουρ Τζορτζ (Charles Philip Arthur George) γεννήθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 14 Νοεμβρίου 1948. Σε ηλικία μόλις 3 ετών έγινε διάδοχος του θρόνου όταν η μητέρα του έγινε βασίλισσα το 1952. Μεγαλώνοντας είχε μια διαφορετική ανατροφή σε σύγκριση με τους προηγούμενους βασιλείς. Δεν εκπαιδεύτηκε από ιδιωτικούς δασκάλους, αλλά πήγε στο σχολείο Χιλ Χάουζ και έπειτα φοίτησε εσωτερικός στο σχολείο Τσιμ στην περιοχή Μπερκσάιρ, όπου είχε φοιτήσει και ο πατέρας του, πρίγκιπας Φίλιππος.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10.40 Μπορεί να μην έζησε να δει τον Κάρολο να στέφεται βασιλιάς, ωστόσο η αδικοχαμένη πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν «λείπει» από τη σημερινή ιστορική ημέρα. Ανάμεσα στα πανό και τα πλακάτ που κρατούν οι λάτρεις του στέμματος, είναι και αυτό με την Νταϊάνα. 

Δείτε βίντεο με τις αφίξεις των καλεσμένων

10:45 Η ηθοποιός Emma Thompson φτάνει για την τελετή στέψης 

10:47 Ο Αυστραλός τραγουδιστής Nick Cave 

Ο ιδιαίτερος δεσμός του βασιλιά Καρόλου με την Ελλάδα

Πέραν των οικογενειακών δεσμών του με την Ελλάδα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εκφράσει δημόσια την αγάπη και τον θαυμασμό του για την χώρα μας, την οποία έχει τιμήσει με την παρουσία του αρκετές φορές.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ που σε λίγες ώρες θα στεφθεί επίσημα ο 40ος μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου έχει ελληνικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του, ο πρίγκιπας Φίλιππος και ο παππούς του, πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν μέλη της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11.00 Ο Λάιονελ Ρίτσι, ο οποίος θα συμμετάσχει αύριο στη συναυλία προς τιμή του βασιλιά Καρόλου  

Στη συναυλία μετά τη στέψη του Βασιλιά Καρόλου ο Τομ Κρουζ και ο… Γουίνι το Αρκουδάκι

Η στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’ του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να είναι αξέχαστο γεγονός έστω και μόνο για τη σύνθεση των προσκεκλημένων που θα εμφανιστούν στη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του νέου μονάρχη.

Οι σταρ που επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα μεταξύ των συμμετεχόντων στη συναυλία της στέψης, στους χώρους του Κάστρου του Ουίνδσορ την επομένη μέρα της ιστορικής τελετής, είναι ο ηθοποιός του «Top Gun» Τομ Κρουζ, η αρχηγός των Pussycat Dolls Νικόλ Σέρζινγκερ και ο Γουίνι το Αρκουδάκι.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

11.10 Ο Andrew Lloyd Webber με τον ηγέτη των Εργατικών Keir Starmer εντός του Αββαείου του Ουέστμινστερ. 

11.14 Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan  

11.21 Ο βασιλιάς Κάρολος  και η Καμίλα έφτασαν στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.    

 

11.30 Έφτασε η σύζυγος του Ουκρανού προέδρου Ολένα Ζελένσκα 

11.36 «Όχι δικός μου βασιλιάς» γράφουν τα πλακάτ που κρατούν άνθρωποι που διαμαρτύρονται, για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου, έξω από το Μπάκιγχαμ. 

Συνελήφθη ο επικεφαλής της οργάνωσης κατά της μοναρχίας στη Βρετανία

Η βρετανική αστυνομία συνέλαβε τον Graham Smith, επικεφαλής της οργάνωσης κατά της μοναρχίας Republic, πριν από τη σημερινή τελετή στέψης του βασιλιά Καρόλου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Λονδίνου Μάρκ Ρόλεϊ προειδοποίησε χθες ότι θα υπάρχει «πολύ μικρή ανοχή για διατάραξη» στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί για να παρακολουθήσουν τη διαδικασία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Σε ποια θέση αποφασίστηκε να καθίσει ο πρίγκιπας Χάρι.

Δείτε το βίντεο από το MEGA

11.42 Με ομπρέλες και αδιάβροχα, χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν στους δρόμους γύρω από το Μπάκιγχαμ, για να ζήσουν από κοντά τις ιστορικές στιγμές, ανήμερα της στέψης του βασιλιά Καρόλου.   

11.50 Έντονη και η παρουσία της αστυνομίας 

Φρενίτιδα για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου

Τα σουβενίρ και οι γιγαντοοθόνες που έχουν στηθεί για να παρακολουθήσει ο κόσμος τη στέψη.

Δείτε το βίντεο του Mega

11.51 Έφτασε μαζί με την εγγονή της η  σύζυγος του προέδρου των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου    

12:10  Ο βασιλιάς Κάρολος με την Καμίλα μπήκαν στην Πολιτειακή Άμαξα του Αδαμάντινου Ιωβηλαίου.   

Στις 12:20 η πομπή με τον βασιλιά και τη σύζυγό του ξεκίνησε από το Παλάτι για το Αββαείο. Με χειροκροτήματα χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται στους δρόμους κοντά στο Μπάκιγχαμ, υποδέχονται την άμαξα που μεταφέρει τον Κάρολο και την Καμίλα, στην τελετή της στέψης.    

12.22 Ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury, Justin Welby, προετοιμάζεται για την έναρξη της τελετής στέψης του βασιλιά Καρόλου. 

12.35 Ο βασιλιάς Φελίπε και η βασίλισσα Λετίσια 

12.40 Ο Τζάστιν Τριντό, πρωθυπουργός του Καναδά μαζί με τη σύζυγό του 

12.43 Έφτασε ο πρίγκιπας Χάρι   

 

12.45 Η Άννα Μαρία, ο γιος της Παύλος και η σύζυγός του 

12.50 Λίγο πριν φτάσει στο Αββαείο του Ουέστμινστερ η άμαξα με τον βασιλιά Κάρολο και την Καμίλα, έφτασαν τα αδέλφια του για να παρακολουθήσουν τη στέψη του.  

Το πρόγραμμα της στέψης του βασιλιά Καρόλου

9:30 π.μ. Ανοίγουν οι πόρτες του Αββαείου του Ουέστμινστερ.

9:15 – 10:30 Οι πρώτοι προσκεκλημένοι της τελετής θα αρχίσουν να φτάνουν στα σημεία ελέγχου ασφαλείας που βρίσκονται δίπλα από το κοινοβούλιο στο Victoria Tower Gardens. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πάνω από 850 εκπρόσωποι κοινοτήτων και φιλανθρωπικών οργανώσεων από όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και οι περίπου 450 προσκεκλημένοι που έχουν λάβει μετάλλιο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

11:30 – 11:35 Αρχηγοί κρατών και εκπρόσωποι κυβερνήσεων προσέρχονται στο Αββαείο

11:45 Το Ιππικό αρχίζει να ετοιμάζεται για να συνοδεύσει την πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

12:20 – Η πομπή με τον Βασιλιά και την Βασίλισσα ξεκινά από το Παλάτι για το Αββαείο.

12:35 Μέλη της βασιλικής οικογένειας φτάνουν στην Δυτική Πύλη του Αββαείου του Ουέστμινστερ.

12:53 Ο Βασιλιάς με τη σύζυγο του θα φτάσουν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

12:54 Χτυπούν οι Καμπάνες του Αββαείου

1:00 Ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ και η σύζυγος του μπαίνουν στο Αββαείο του Ουέστμινστερ από τη Μεγάλη Δυτική Πύλη και ξεκινάει η ακολουθία της Στέψης.

2:00 μ.μ. Στέφεται βασιλιάς. Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπερι θα στέψει με το στέμμα του Αγίου Εδουάρδου τον Βασιλιά Κάρολο Γ’ . Πρόκειται για ένα στέμμα που κατασκευάστηκε το 1660 και ζυγίζει 2,27κιλά.

Την ώρα αυτή θα χτυπήσουν οι καμπάνες του Αββαείου για 2 λεπτά και στρατιωτικά αγήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το Γιβραλτάρ, τις Βερμούδες αλλά και τα Πλοία στη Θάλασσα θα αποτείνουν χαιρετισμό με πυροβολισμούς και κανονιοβολισμούς.

3:00 μ.μ. Ολοκληρώνεται το τελετουργικό και ξεκινάει η Πομπή της Στέψης από το Αβαείο προς το Παλάτι αυτή τη φορά. Σε αυτή την πομπή θα συμμετέχουν και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος τους θα φτάσουν στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω της Κεντρικής Πύλης όπου θα γίνουν δεκτοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κοινοπολιτείας.

3:45 Ο βασιλιάς και η σύζυγος του θα μεταβούν στους κήπους του Παλατιού όπου στρατιωτικά αγήματα θα τους απευθύνουν χαιρετισμό.

4:30 Ο βασιλιάς, η βασίλισσα και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι του παλατιού για να χαιρετίσουν το πλήθος και να παρακολουθήσουν τις προγραμματισμένες αεροπορικές επιδείξεις. ( Fly Past) Το παλάτι δεν έχει ανακοινώσει ποιοι ακριβώς θα εμφανιστούν στο μπαλκόνι. Το πιο πιθανό είναι πως θα βγουν μόνο εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας.ΙΝ